Voorlopige uitkering van 70% bij failliete verzekeraar Conservatrix

210113 conservatrix villa.jpeg

De twee curatoren van Conservatrix hebben de mogelijkheid om een tussentijdse uitkering te doen als er sprake is van een verzekerd voorval. Ze stellen dat percentage nu op 70% van het verzekerde bedrag. De rechter-commissarissen hebben hiervoor toestemming verleend.

In eerste instantie zou de korting op de polis variëren tussen maximaal 40% en minimaal 10%. De curatoren hebben die ondergrens nu bijgesteld naar maximaal 30%. Wat betekent dat voor iemand?

Bijvoorbeeld iemand heeft een uitvaartverzekering bij Conservatrix afgesloten en is op 30 december overleden. De uitvaart moet vervolgens worden betaald. Dan krijgen mensen met een uitvaartverzekering 70% van het verzekerde bedrag uitgekeerd. Op een later moment – als het faillissement is afgerond – wordt berekend of mensen nog meer van hun verzekerd bedrag kunnen terug krijgen. 

30% niet definitieve percentage

De twee curatoren (Noor Zetteler en Willem Jan van Andel van Wijn & Stael Advocaten) willen benadrukken dat dit kortingspercentage van 30% niet het definitieve percentage is. Deze 70% is een 'prudent percentage' (een voorzichtige berekening).

Als de curatoren straks alle feiten op een rij hebben, dan kan het kortingspercentage nog naar beneden worden bijgesteld. De korting komt dus nooit  hoger dan 30%. Wat wel duidelijk is dat alle polishouders te maken krijgen met een korting, die kan variëren tussen minimaal 10% en maximaal 30%.

Voor mensen die nu via Conservatrix al een pensioenuitkering ontvangen verandert er op dit moment niets. Ze zullen tot 1 maart 100% ontvangen in de hoop dat ze hun uitgavenpatroon kunnen aanpassen. Na die drie maanden zal ook hun pensioenuitkering terugvallen naar 70%. 

Alleen voor verzekerd voorval

Die tussentijdse uitkering geldt alleen voor een verzekerd voorval tot 1 januari 2021. Het gaat dan om een overlijden of iemand die in december een uitkering zou krijgen uit zijn lijfrente. De mensen die dit betreft krijgen een brief en zien hun voorlopige uitkering in de komende weken tegemoet. In de eerste helft van februari komt er een soortgelijke regeling voor verzekerde zaken die zich in januari voordoen.

Zes overnamekandidaten

Eind februari worden er gesprekken gevoerd met zes serieuze overnamekandidaten in de hoop dat een van hen de verzekeringsportefeuille van het failliete Conservatrix wil overnemen. De inzet is om Conservatrix in zijn geheel te verkopen en niet in losse onderdelen te verkopen. 

800 miljoen euro

De in 1872 opgerichte Levensverzekeraar Conservatrix werd op 8 december 2020 failliet verklaard op verzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Er zijn in totaal 71.000 polissen afgesloten, waarvan het grootste deel (zo'n 45.000) om uitvaartpolissen gaat. Deze uitvaart portefeuille maakt maar 10% uit van het totale kapitaal van 800 miljoen euro.

Conservatrix had ook zo'n 20.000 pensioenpolissen afgesloten en die vertegenwoordigen samen een bedrag van meer dan een half miljard euro. Lees het volledige persbericht dat door de curatoren is verstuurd.