Vroegboekkorting: is dit hét moment om je zomervakantie te boeken?

Vroegboekkorting

In januari boeken veel mensen een vakantie: in 2023 zelfs meer dan 3 miljoen. Dat is omgerekend één op de vijf Nederlanders. Is januari ook echt de ideale maand om je zomervakantie te boeken? Radar zoekt het uit. 

Boeken in januari populair

In het najaar komt het boeken op gang en met name de periode na kerst is een populaire tijd om vakanties te boeken. Dat vertelt een woordvoerder van De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemers (ANVR). 

“We zien dat Nederlanders na covid weer geleidelijk aan terugvallen in bekende boekingspatronen. Mensen hebben weer meer vertrouwen en boeken hun vakantie weer langere tijd voorafgaand aan vertrek.”

Boeken in januari kan verstandig zijn

“Als je een gezin hebt met schoolgaande kinderen en dus afhankelijk bent van schoolvakanties, is het verstandig om vroeg te boeken”, legt hij verder uit. “Dan heb je nog de meeste keuze.”

Populaire vakantiebestemmingen of accomodaties zitten namelijk snel vol en als je zeker wilt zijn van je plek, kun je maar beter nu alvast je vakantie boeken. Je profiteert dan namelijk ook nog van een vroegboekkorting. 

Is vroegboekkorting echte korting?

Reisaanbieders bieden deze kortingen aan om jou te verleiden om zo snel mogelijk een vakantie te boeken. Dit geeft namelijk niet alleen zekerheid voor jou, maar ook voor de aanbieder. “Je kunt die boeking maar alvast binnen hebben”, aldus de woordvoerder van de ANVR. 

“Dit mes snijdt natuurlijk aan twee kanten”, vervolgt hij. “Want voor de consument kan zo’n korting ook aantrekkelijk zijn.” Heb jij je ogen op een populaire vakantiebestemming? Dan is dit hét moment om jouw vakantie te boeken. Dan ben je niet alleen zeker van je plek, maar dankzij de vroegboekkorting ook daadwerkelijk goedkoper uit. 

Later boeken vaak toch goedkoper

Maar hoeveel geld het scheelt, is nog maar de vraag. Want januari is niet per definitie de voordeligste maand om je zomervakantie te boeken. Een van de oprichters van reisbedrijf weflycheap.nl vertelt aan het Algemeen Dagblad dat ze al zes jaar dezelfde trend zien: hoe dichter je bij de zomervakantie komt, hoe lager de prijs van een vakantie wordt. 

Kies jij niet voor een hele populaire vakantiebestemming of accommodatie die snel uitverkocht is? Dan kun je dus beter nog even wachten. 

Is last minute goedkoper?

Als je heel lang wacht met het boeken van je vakantie, kun je uiteindelijk profiteren van last minute deals. Reisorganisaties willen overgebleven plekken namelijk alsnog verkopen en maken ze daarom extra aantrekkelijk. 

Gemiddeld genomen zijn dit de voordeligste vakanties, met name de aanbiedingen buiten de schoolvakanties. Het nadeel is dat er een stuk minder keuze is dan bij vroeg boeken. 

Wanneer koop je losse vliegtickets?

Boek je losse vliegtickets? Dan kun je ze volgens de oprichter van weflycheap.nl het beste zes tot acht weken voor vertrek boeken. Januari is hier dus niet per definitie de ideale maand voor, ook niet met vroegboekkorting.

Bronnen: ANVR, AD, Max Vakantieman

Meer over