VVD: Twee miljard euro voor betere zorg

geldzorg98.jpg

De VVD wil twee miljard euro beschikbaar stellen voor betere zorg in verpleeghuizen. Dat zegt premier Mark Rutte in een interview met het AD. Twee miljard is ook het bedrag waarvoor Hugo Borst en Carin Gaemers pleitten in hun manifest Scherp op Ouderenzorg. Het plan is de VVD op veel kritiek komen te staan. Zo zou 'een zak geld' niet helpen en zou het haaks staan op 'jaren van bezuiniging' door de VVD.

Verpleeghuizen moeten aangeven waaraan ze het willen besteden. Voor ieder verpleeghuis zal dat anders zijn, zegt Rutte . 'Dat geld moet natuurlijk niet naar een lease-auto voor de directeur' De VVD wil voorkomen dat het geld gaat naar extra managementlagen of andere zaken die niet direct ten goede komen aan goede zorg en extra aandacht voor de bewoners.

Alle verpleeghuizen op niveau van de beste

Volgens de VVD gaat extra geld ook niet helpen bij verpleeghuizen die slecht presteren en waarvan de directeuren ook niet kunnen laten zien dat de zorg verbetert. 'Tegen die directeuren van de verpleeghuizen die slecht blijven, zeggen we: extra geld is er. Maar alleen als je opstapt'. Het is volgens VVD de manier om zeker te stellen dat het geld goed terechtkomt. De partij wil dat over een paar jaar alle verpleeghuizen net zo goed zijn als de beste van nu.

Twee miljard euro is de inzet

Rutte noemt het bedrag van twee miljard euro in het AD overigens geen belofte: 'Want het hangt af van de formatie en wat de verpleeghuizen nodig hebben. Het is wel onze inzet.'

Het huidige kabinet heeft al 100 miljoen uitgetrokken voor betere ouderenzorg in verpleeghuizen. Alle partijen in de Kamer schaarden zich eind vorig jaar achter een voorstel van de PVV, die wil dat staatssecretaris Martin van Rijn alle punten in het manifest volgt.

Update 15:38 uur: 'Zak geld geen oplossing'

Een grote zak met geld is geen oplossing voor de zorg. Investeren in goed zorgonderwijs en een beter imago van de ouderenzorg is een betere optie, zodat meer mensen in de sector willen werken. Dat stelt ANBO, belangenbehartiger van senioren, in een reactie op het plan van de VVD om 2 miljard euro te reserveren voor de ouderenzorg. Vorige week werd al duidelijk dat GroenLinks hetzelfde voornemen heeft.

'Je kunt wel meer geld voor zorg reserveren, maar de werknemers zijn er gewoon nog niet', zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Zij vindt ook niet dat dat politici zich moeten laten verleiden tot verkiezingsretoriek. Zo zegt de VVD te willen voorkomen dat er geld gaat naar extra managementlagen. 'Maar er zijn geen managementlagen meer in de zorg. Op tachtig werknemers staat één leidinggevende. Wanneer het gaat over de huishoudelijke hulp loopt het op naar één leidinggevende op 250 werknemers. Dat zie je in geen enkele andere sector', aldus de voorzitter.

Den Haan denkt dat er juist meer managers moeten terugkomen, zodat verpleegkundigen zich kunnen bezig houden met zorg in plaats van administratie.Update 8 februari: VVD-plan onder vuur

Het plan van regeringspartij VVD om 2 miljard euro extra uit te trekken voor de verpleeghuiszorg is woensdag fel bekritiseerd in de Tweede Kamer. Onder andere SP en GroenLinks zeiden dat de liberalen zich, na jaren van bezuinigingen, moeten schamen dat ze vlak voor de verkiezingen met dit voorstel komen.

Bron: ANP MediaWatch / AD