Psychofarmaca in verpleeghuizen

Een derde van de demente ouderen in verpleeghuizen wordt rustig gehouden met psychofarmaca. Ze zitten vaak de hele dag levenloos in hun stoel, kunnen niet meer praten of eten.

In Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt ongeveer een derde van de dementerende ouderen een antipsychoticum. Ze krijgen deze medicatie niet om een psychose te behandelen, maar de middelen ervoor zorgen dat je heel rustig wordt. Zo rustig zelfs dat demente ouderen er vaak apathisch bijzitten, niet meer kunnen eten of drinken en totaal van zichzelf vervreemden.

Als iemand dementerend is, kan hij of zij agressief en onrustig gedrag vertonen. Door de hoge werkdruk in verpleeghuizen, is er vaak onvoldoende tijd om een verwarde bewoner rustig te krijgen en tijd of aandacht te geven. Drogeren van ouderen

Ouderen krijgen daarom dikwijls medicijnen waar ze rustig van worden. Niet zonder risico, blijkt uit onderzoek. Gebruikers van antipsychotica hebben een grotere kans op een beroerte, een longontsteking en zelfs overlijden. Het effect van deze medicatie is daarnaast maar bij een geringe groep gebruikers positief te noemen. Slechts 20% heeft er daadwerkelijk wat aan; bij 40% is er geen effect te zien en bij de overige 40% zie je zelfs een verslechterend effect.

In de nabije toekomst verandert de wet. In deze nieuwe wet (Zorg en Dwang) zijn nieuwe richtlijnen vastgelegd over het toedienen van psychofamaca. Deskundigen denken echter niet dat deze nieuwe regels ervoor zullen zorgen dat het gebruik zal verminderen. Daarvoor is een cultuuromslag nodig qua personeel: meer en beter geschoolde medewerkers.

Zonder medeweten van familie

Deze niet ongevaarlijke middelen worden vaak zonder medeweten van de familie voorgeschreven. Stichting Alzheimer Nederland heeft daarom een aantal praktische tips op een rijtje gezet voor familieleden van ouderen in verpleeghuizen.

Alzheimer Nederland komt in de uitzending praten over de kwestie. Meer informatie

Als je (naar aanleiding van de uitzending) behoefte hebt aan een persoonlijk gesprek kun je bellen naar Alzheimer Nederland. Het gratis telefoonnummer is 0800 – 5088 en is 24 uur per dag bereikbaar.

Je kunt ook je vragen per mail stellen (via [email protected]) of doorpraten op het Alzheimer-forum.

Arnoud, die in de reportage van Radar vertelt over de laatste jaren van zijn dementerende moeder, heeft een website waarop hij meer vertelt over de gedragsmedicatie die zij krijgt toegediend: Aandacht voor Mieke.

Forumreacties

13
  • Door Radar

Een derde van de demente ouderen in verpleeghuizen wordt rustig gehouden met psychofarmaca. Ze zitten vaak de hele dag levenloos in hun stoel, kunnen niet meer praten of eten. Waarom drogeren verpleeghuizen deze groep ouderen, vaak zonder medeweten van de familie? Maandag 26 mei in Radar, om 20:30 uur op Nederland 1

  • Door Blacksheep

Dat is correct ook mijn moeder werd rustig gehouden door haar allerlei pillen door elkaar te geven. Ze lag er bij als een zombie. Nadat ze naar een ander verzorgingshuis was gebracht en de medicatie afgebouwd werd, knapte ze zienderogen op. Het is schandalig wat er met deze mensen gebeurt!

  • Door MASAVE

het niet reageren op een roepende dementerende oude mevrouw en het gezellig koffie blijven zitten drinken en kletsen met elkaar door de gediplomeerde verzorgenden heeft mijn 'schoonzusje' als leerlinge de das om gedaan. Om in je eentje een zware demente patiënte te moeten verschonen alleen al... Nu is ze al zeker 5 maanden overspannen. Door de tegenwerking, het verdriet en de onmacht om aan de misstanden iets te kunnen doen. Weer een lief begripvol mens die graag de zorg in wilde, met het hart op de juiste plaats, verloren voor de 'hulp' aan deze ouderen. Schandalig wat er gebeurt en dat heeft helemaal niets te maken met zeurderige ouderen (zoals ik in een van de reacties las). Elk weldenkend mens schaamt zich voor dit beleid. De verzorgenden zouden ten eerste een goed salaris moeten krijgen. Verdienen doen de goeden onder hen het wel, maar het ook krijgen is een ander verhaal. Maar nee, daar gaan de bestuurders mee van door (de goeden niet te na gesproken).