Onderzoek naar onderbezetting verpleeghuizen

Meer dan de helft van het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen moet ouderen regelmatig langer dan een uur zonder toezicht laten. Dat is de belangrijkste conclusie uit een enquête gehouden door het AD en vakbond Abvakabo FNV, onder bijna 4000 zorgmedewerkers. De krant publiceert de uitslag ervan zaterdag.

Onderbezetting en te hoge werkdruk zorgen er volgens 68 procent van de ondervraagden voor dat er te vaak fouten worden gemaakt met het toedienen van medicijnen. Ruim 28 procent zegt ook dat ouderen soms lijden aan ondervoeding.

Kleinschalige tehuizen als voorbeeld

Niet alleen ernstig voor de patiënten, maar ook voor het personeel. 'Zorgmedewerkers kiezen dit beroep niet vanwege de topsalarissen. Zij doen dit werk omdat ze goede zorg willen verlenen. Als dat niet lukt omdat ze tijd en handen tekort komen, is dat ongelooflijk frustrerend', zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV.

Volgens Liane den Haan, voorzitter van ouderenbond ANBO, gaat het niet overal zo slecht: 'Tehuizen waar het goed gaat, zijn vaak kleinschalig ingericht, het bestuur stuurt aan op kwaliteit en er zijn minder managementlagen. Die moeten als voorbeeld dienen voor de rest.'

'Klagers: kom een dagje helpen'

'Als al de mensen die zich druk maken over onderbezetting in verpleeghuizen nou eens een dagje komen helpen, dan is het probleem al deels opgelost'. Die oproep doet Aad Koster, directeur van brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz naar aanleiding van de enquête van zorgvakbond Abvakabo FNV.

'Om de dag wordt er wel een meldpunt gestart of een enquête uitgevoerd over wat er mis is', verzucht Actiz-baas Koster. 'Wij willen liever onze energie stoppen in het werken aan oplossingen, bijvoorbeeld de inzet van vrienden en familie in verpleeghuizen.'

Volgens Actiz is de hamvraag wat we als maatschappij met onze ouderen willen. 'De komende tien jaar verdubbelt het aantal ouderen, maar het budget groeit niet mee. Als we 24 uur per dag toezicht willen en als we willen dat er nooit meer wat misgaat, is de vraag wat we daar als maatschappij voor over hebben.' Volgens Actiz is het dan aan de staatssecretaris voor Volksgezondheid en het kabinet om meer geld vrij te maken voor zorg aan ouderen.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad