Scherper toezicht op slechte verpleeghuizen

Verpleeghuizen waar de zorg voor ouderen niet goed is, krijgen te maken met scherper inspectietoezicht. Ook bestuurders van instellingen die bij herhaling slechte zorg leveren, zullen daar eerder op worden aangesproken.

Als er geen verbeteringen zijn, moeten een andere zorginstelling het maar overnemen. Dat beloofde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de Tweede Kamer in het dinsdagavond laat begonnen debat over betere verpleeghuiszorg. Van Rijn wil duidelijk maken dat het niet leveren van goede zorg niet acceptabel is.Meer personeel

Voldoende handen aan het bed zijn daarbij essentieel. De staatssecretaris gaat daarom met de beroepsgroep op zoek naar een verantwoorde samenstelling van het personeel. Bij het om- en bijscholen van zorgpersoneel wil hij bovendien meer inzetten op het bevorderen van deskundigheid over de verpleeghuiszorg.

Renske Leijten (SP) is daar blij mee. Zij wil meer personeel, want: 'Hoe goed je ook bent opgeleid, als je niet voldoende collega's hebt, kun je je werk niet doen'.'Meer geld is bespreekbaar'

In de al lang lopende discussie over betere zorg in verpleeghuizen is volgens de bewindsman de ouderenzorg al wel verbeterd. Hij wil nu structurele oplossingen. Als voor alle plannen voor betere verpleeghuiszorg meer geld nodig zou zijn, is dat bespreekbaar, beloofde Van Rijn.

Verpleeghuiszorg is zware zorg, vindt hij. Mensen blijven langer thuis wonen en hebben daardoor als ze in een zorginstelling komen meer zorg nodig. Om die zorg te verbeteren, wil hij net als een groot deel van de Kamer, dat vertegenwoordigers van instellingen die het volgens de inspectie goed doen hun ervaringen delen met minder goed presterende huizen.

Bron: ANP