IGZ: slechte hygiëne in verpleeghuizen

schoonmaken_800x628.jpg

De hygiëne in verpleeghuizen laat veel te wensen over. Ze doen te weinig om infecties te voorkomen. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na 42 bezochte instellingen voor ouderenzorg.

Een paar jaar geleden meldde de IGZ ook al dat de hygiëne in verpleeghuizen niet goed was. 'Instellingen hebben nog te weinig het gevoel dat verbeteringen dringend nodig zijn' meldt de inspectie. 'Het veld moet nu echt in actie komen.'

Persoonlijke hygiëne

De persoonlijke hygiëne van het personeel en de bewoners was onvoldoende. Medicatie en eten werden niet hygiënisch en op de juiste manier bewaard. Ook werd het beleid niet goed uitgevoerd en geborgd, staat in het onderzoek van de IGZ.

'Zorgelijk'

Als verpleeghuizen op de problemen werden gewezen, konden er snel verbeteringen worden doorgevoerd. Maar, concludeerde de inspectie, in de meeste gevallen werden alleen zaken verbeterd in het verpleeghuis waar de inspectie op bezoek was geweest en niet bij andere huizen van de zelfde organisatie. 'Instellingen nemen niet hun verantwoordelijkheid. Hierdoor blijven risico's bestaan en in het licht van de toenemende antibioticaresistentie wereldwijd is dit zorgelijk', aldus de inspectie.

Bron: ANP