'Verpleeghuisbewoners moeten centraal staan'

In goede verpleeghuizen moeten de bewoners en hun mantelzorgers centraal staan. Dat staat in het plan dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag presenteert om de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen te verbeteren.

Van Rijn wil dat de wensen van bewoners vooropstaan bij de zorg die wordt gegeven. Ook de toezichthoudende Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet daar rekening mee houden. Bijvoorbeeld door het trakteren op zelfgebakken taart toe te staan, ook als dat wellicht afwijkt van de regels voor hygiëne, maar wel goed is voor de kwaliteit van leven van een bewoner.

Omdat voldoende handen aan het bed essentieel zijn voor goede verpleeghuiszorg werkt Van Rijn met het ministerie van Onderwijs aan een plan waardoor mensen na hun opleiding makkelijker aan de slag kunnen in het verpleeghuis.

'Zorg in verpleeghuizen moet anders'

Volgens de bewindsman is het zaak dat de zorg in verpleeghuizen verandert. Hij wijst erop dat ouderen langer thuis blijven wonen, waardoor ze meer zorg nodig hebben als ze in een zorginstelling komen. Daarbij moeten verpleeghuizen kunnen blijven inspelen op de nieuwe wensen en verwachtingen van steeds nieuwe generaties ouderen.

Liefdevolle zorg

Van Rijn: 'Ik wil in ieder Nederlands verpleeghuis liefdevolle zorg door trotse medewerkers die bijdraagt aan een waardige oude dag. We kennen allemaal de voorbeelden waar betrokken bestuurders, zorgverleners en gewaardeerde mantelzorgers elkaar vinden binnen de muren van een verpleeghuis. Daar ontstaat kwaliteit van zorg en dus kwaliteit van leven.'

Slechte zorg eerder aanspreken

In de Tweede Kamer beloofde Van Rijn eerder al dat de inspectie scherper toezicht gaat houden op verpleeghuizen waar de zorg niet goed is. Ook kondigde hij aan dat bestuurders van instellingen die bij herhaling slechte zorg leveren, daar eerder op worden aangesproken.