'Extra kosten verpleeg- en verzorgingshuizen onduidelijk'

Ouderen krijgen onvoldoende informatie over extra kosten die verpleeg- en verzorgtehuizen vragen. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Veel tehuizen vragen veel geld voor bijvoorbeeld een extra douchebeurt of het doen van de was.

Instellingen mogen een vergoeding vragen voor extra klusjes, maar volgens de Consumentenbond houdt bijna de helft van verpleeg- en verzorgingshuizen zich niet aan de regels. Volgens de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit moeten instellingen helder zijn over het in rekening brengen van extra kosten voor bijvoorbeeld een wandeling en het wassen van kleding.

De kosten van het doen van een was kan volgens het onderzoek uiteenlopen van 32 euro tot 120 euro per maand. Ook het tarief van een wandeling met een begeleider kan variëren tussen de 25 en 50 euro per uur.

Hoewel de instellingen verplicht zijn duidelijk te zijn over de kosten, heeft de Consumentenbond veel moeite moeten doen deze informatie te krijgen. Van de 120 instellingen reageerde slechts 66 na herhaaldelijke e-mails en telefoontjes, aldus de Consumentenbond. Door de slechte informatievoorziening kunnen ouderen onvoldoende inschatten of zij met hun budget wel bij de instelling passen.ANBO

De ouderenbond ANBO reageerde vrijdag verontwaardigd op resultaten van onderzoek dat De Consumentenbond uitvoerde. De bond vindt dat instellingen duidelijker moeten communiceren over de kosten van extra diensten voor hun bewoners. 'De instellingen weten donders goed wat diensten kosten, het is onacceptabel om dat niet te delen met de bewoner', reageert ANBO-directeur Liane den Haan. De ouderenbond wil dat verpleeghuizen van tevoren aan hun bewoners voorleggen wat bepaalde extra's kosten zijn, zodat ze op het einde van de maand niet voor verrassingen komen te staan als ze de rekening gepresenteerd krijgen.

Bron: ANP / Consumentenbond