Waar je op moet letten als je een kinderwagen koopt
Misschien dacht je tijdens de zwangerschap al aan een kinderwagen, misschien is je baby drie maanden en bedenk je je dat je nog een kinderwagen moet aanschaffen. Radar zoekt voor je uit waar je het beste kunt beginnen en waar je allemaal op moet letten.
Er zijn ontzettend veel kinderwagens, maar ze zijn bijna allemaal onder te verdelen in vijf categorieën, de een wat meer gewild dan de ander.
Soorten kinderwagens
De combiwagen wordt het meest gebruikt. Dit is een kinderwagen en een wandelwagen ineen. Als je baby eenmaal zelfstandig kan zitten, is deze wagen om te bouwen naar een wandelwagen en dus voor lange tijd te gebruiken.
De tweede optie is een wandelwagen. Tegen de tijd dat een wandelwagen bruikbaar is, moet je kind kunnen zitten. Dit is een zware wagen en je moet dus overwegen of het haalbaar is deze te gebruiken. Naast de combiwagen en de wandelwagen is er ook de buggy. Deze is licht en klein en vaak ook goedkoper. De buggy is pas te gebruiken als je kind zelfstandig kan zitten, gezien de weinige rugsteun. Ze zijn ook erg flexibel.
Dan is er de duowagen. Deze wagen is er voor ouders die hun kinderen vlak op elkaar hebben gekregen, er is ruimte voor een baby en voor een peuter. Als laatste is er ook nog de traditionele kinderwagen met een wieg, maar deze wordt niet veel gebruikt en is dus ook bijna nergens op de markt.
Tweedehands kinderwagen?
Wil je een tweedehands kinderwagen kopen? Als je hieraan denkt, is het belangrijk op een aantal punten te letten. Is het frame nog stevig en niet al te erg beschadigd? Schud gerust de wagen heen en weer, als er iets niet goed zit, hoor je het vanzelf rammelen. Een belangrijke: werkt de rem nog goed? Kijk ook even of alles nog goed vastklikt en of er geen dingen klemmen, zoals de gordel. Check ook het profiel van de banden, hebben ze nog genoeg grip? Wees kritisch tijdens het testen, het is tenslotte voor de veiligheid van je baby.
Wat is het belangrijkste waar je op moet letten?
De veiligheid van je baby staat voorop. Daarom is het belangrijk te kijken naar verschillende dingen, allereerst: voldoet de kinderwagen aan de Europese norm voor kinderwagens? Als het goed is, hebben de veilig geachte kinderwagens een sticker met het nummer NEN-EN 1888.
Bij de aanschaf van een kinderwagen kun je zelf ook letten op bepaalde veiligheidseisen, zoals een stevige rem op minimaal twee wielen. De kinderwagen mag niet zomaar weggeduwd kunnen worden en moet dus stevig op zijn benen staan. Over wielen gesproken, zorg dat je een kinderwagen met vier wielen koopt. Er zijn ook wagens met drie wielen, voornamelijk voor sportactiviteiten, maar als je wilt dat je baby optimaal veilig is, zijn vier wielen beter.
Veiligheid voor alles
Soms kan een kinderwagen onverwachts inklappen. Check daarom altijd of een wagen een dubbele beveiliging tegen inklappen heeft, zodat je baby er niet per ongeluk nog in zit als de wagen inklapt. Kijk ook altijd of een wagen stabiel genoeg is en goede vering heeft. Voel je vrij hier weer de schudtest op los te laten.
Zorg voor genoeg ventilatie. Dit is vooral toepasbaar in de zomer, als het windstil is en de zon schijnt. Let op: gebruik geen doek om de zon tegen te houden, dan kan er niet genoeg frisse lucht in de wagen komen. Je kunt beter een parasol aan de wagen bevestigen of kies voor een zonnescherm. Verder is een vijfpuntstuigje een pre, op deze manier is elk onderdeel van je baby’s lichaam beschermd. Ook is het dan praktisch onmogelijk eruit te glijden, mocht je een beweeglijke baby hebben.
Let op je omgeving
Naast veiligheid zijn er ook andere zaken van belang. Woon je in een appartement dat alleen bereikbaar is via de trap? Koop dan een lichtgewicht kinderwagen, die makkelijk naar boven en beneden te tillen is. Als je klein woont, kun je ook beter een compacte kinderwagen kopen die in elkaar te klappen is. Zo kun je je ruimte beter benutten.
Hetzelfde geldt voor je vervoer. Ga je vaak met het openbaar vervoer? Of wil je de kinderwagen graag via je auto vervoeren? In beide gevallen is het handig een lichte, inklapbare kinderwagen te gebruiken. Het is goed om na te gaan of jouw ingeklapte kinderwagen ook echt in de kofferbak past.
Waar ga je wandelen?
Houd je van uitjes, houd dan rekening met de ondergrond. Loop je vaak in het bos, kies dan voor grotere banden. Die zijn beter bestand tegen de ruige ondergrond. Als je alleen op stoepen en op (asfalt)wegen met je kinderwagen loopt, zijn de banden minder belangrijk. En als laatste, kijk of de kinderwagen gemakkelijk bedienbaar is. Is de rugleuning van het zitje makkelijk te verzetten? Staat de duwstang op de goede hoogte, voor jou én je partner?
Heb je dit eenmaal geregeld, dan rest er niets anders meer dan de proef op de som te nemen en met je baby te gaan wandelen.
Bron: Ouders van Nu / Baby op komst