Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuw hondje?

teddy puppy-2.jpg

De zomervakantie staat voor de deur en dat kan het ideale moment zijn voor een nieuwe viervoeter in huis. Een paar weken vrij, dus alle tijd om die nieuwe pup te laten wennen aan zijn nieuwe huis. Maar waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een nieuwe huisgenoot? Dat is meer dan je misschien denkt.

Welke hond past bij jouw leven?

Let niet alleen op het uiterlijk van de hond die je graag wilt, maar vooral op het innerlijk. Past de hond bij jouw leven? Een husky bijvoorbeeld is stoer om om te zien, maar kan vaak moeilijk alleen zijn en zijn minder geschikt om mee te nemen naar je kampeeradres waar het 40 graden is. Zoek een hond die past bij jouw levensstijl qua ruimte, tuin en activiteiten. 

Het is ook noodzakelijk om op voorhand al te bedenken wat je doet als het dagelijks leven weer start. Wie laat dan de hond uit en waar kan je viervoeter terecht tijdens toekomstige vakanties? 

Hoe vind ik een betrouwbaar adres?

Op korte termijn een leuk hondje vinden is best lastig. Fokkers hebben vaak wachtlijsten, maar het wachten kan wel de moeite waard zijn. Honden die in het asiel zitten zijn snel te adopteren en de verzorgers kunnen goed inschatten wat voor soort baasje er past bij deze honden. Maar het barst er niet van de jonge hondjes. Ga je online op zoek naar een puppy is er een kans dat je bij handelaren terecht komt of bij honden die uit het buitenland komen en in Nederland herplaatst worden. Ook handelaren bieden vaak buitenlandse honden aan. Je weet minder van de achtergrond van die dieren dan van een fokker. Waar je je pup ook vandaan haalt, zorg dat je je goed verdiept in de achtergrond van de aanbieder voordat je gaat kijken. Je wilt waarschijnlijk niet meewerken aan broodfok, waar ouderdieren in vreselijke omstandigheden leven. 

Google de naam, nickname, het e-mailadres en telefoonnummer van de aanbieder. De kans is groot dat eventueel eerder ontevreden kopers hun ongenoegen hebben geuit. Kopieer ook de tekst waarin de dieren worden aangeboden. Zo kun je zien waar deze nog meer aangeboden wordt. 

Kijk ook hoelang de verkoper al actief is. Pas net? Of juist al langere tijd en bieden ze veel verschillende nesten tegelijkertijd aan? Dat kan een alarmbel zijn.

Als je contact opneemt, doe dat eerst per email. Wil de fokker of aanbieder ook dingen van jou weten, of kan het ze weinig schelen waar de hond terechtkomt?

Leg zaken vast

Als je contact opneemt, doe dat eerst per email. Wil de fokker of aanbieder ook dingen van jou weten, of kan het ze weinig schelen waar de hond terechtkomt? Het geeft je ook de tijd om nog even rustig na te denken en het geeft je bewijs van contact, mocht dat ooit nodig zijn. Doe ook de betaling van de hond via een overschrijving en niet contant. Mocht je ooit in een conflict raken is het lastiger om te bewijzen wat je hebt betaald.

Veel fokkers en handelaren werken met een verkoopcontract. Lees dat goed door voor je het hondje koopt en niet uit enthousiasme pas erna. Wat staat er bijvoorbeeld in over garantie?

De pup uitzoeken

Het leukste moment is natuurlijk als je op bezoek mag komen. Laat je niet direct inpakken door die bolletjes wol en blijf nuchter nadenken. Mag je van de fokker meerdere keren langskomen? Is er een moederhond aanwezig? En mag je de ruimte zien waar de pups normaal verblijven of word je daar weggehouden?

De pup zelf zou er schoon uit moeten zien. Geen vieze oortjes en oogjes. En hoe gedraagt hij zich? Als een puppy heel schuw is, is dat geen gebruikelijk gedrag. Het is verstandig te vragen wat er gedaan is aan de socialisatie. Dan weet je of je kunt verwachten of de hond gewend zal zijn aan dagelijkse dingen als stofzuigen, verkeer en kinderen. Dit kun je ook van tevoren al vragen.

Controleer het paspoort en de chipregistratie

Een Europees hondenpaspoort en chipregistratie zijn verplicht. Het is handig om naar het paspoort te vragen, voordat je besluit het hondje te willen kopen. Daarin staat de leeftijd. Als het hondje uit het buitenland komt, moet de hond ouder zijn dan 15 weken, anders is hij illegaal geimporteerd. Zogauw jij je nieuwe hond meeneemt, moet je de chip van de hond op jouw naam zetten. Dat zorgt ervoor dat als je nieuwe viervoeter kwijt is, bijvoorbeeld de dierenambulance jou weet te traceren als je pup weer is gevonden. De chip moet als je de hond koopt ook geregistreerd zijn op naam van de verkoper. Het is slim om te vragen of dat is gebeurd. Als dat ‘vergeten’ is, is dat een waarschuwingssignaal. De verkoper wil soms dat niet dat te traceren valt hoeveel honden hij op naam had staan. Zo’n verkoper heeft geen goede bedoelingen.

De basisspullen in huis halen

Je nieuwe hond heeft niet direct een volledige uitzet nodig, maar een paar spullen moeten natuurlijk wel aanwezig zijn. Een drink- en eetbak, een fijne mand en een riem met halsband of tuig die past bij de grootte van je hondje. En natuurlijk wat speeltjes. Het is handig als je weet wat de hond at bij de fokker, zodat zijn buik niet direct van slag raakt door andere brokken. Vraag aan de fokker of je iets van het nest mee naar huis mag nemen, zodat de pup nog iets heeft wat naar zijn familie ruikt. Dat stelt het hondje gerust. Ook is het slim om voldoende spullen in huis te halen waar de hond op mag kauwen. Je meubels zijn je dankbaar als de pup zijn tanden in een speeltje of botje kan zetten.

Check bij de dierenarts

Als je je hondje net hebt kun je een afspraak maken bij je eigen dierenarts. Die kan kijken hoe de gezondheid van jouw hondje is en nalopen of de gegevens uit het dierenpaspoort kloppen. Mocht de dierenarts iets opvallen aan je nieuwe huisgenoot, kun je direct aan bel trekken bij de fokker of verkoper.

Samen genieten

De puppytijd is een ontzettend leuke periode, maar ook een vermoeiende. De hond is meestal nog niet zindelijk, kan zijn moeder missen en moet nog ontzettend veel leren. Dat zorgt ervoor dat de nieuwe baasjes het druk hebben met opvoeden. Een cursus bij een hondenschool kan de hond én jou veel leren, het is leuk om samen bezig te zijn en geruststellend als je hoort dat al die andere nieuwe baasjes ook het idee hebben dat ze de hele dag ‘nee’ roepen. Maar vergeet vooral niet veel foto’s en filmpjes te maken, daar ga je later nog met veel plezier naar kijken.