Wanneer moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

1

Het is niet altijd even duidelijk of je ondernemer bent en een KvK inschrijving moet hebben als je een klein beetje geld verdient als zelfstandige. Radar zoekt het uit en legt aan de hand van een voorbeeld uit wie verplicht een KvK-inschrijving moet hebben.

Wanneer inschrijven?

Dagelijks krijgen boekhouders en KvK-adviseurs de vraag of iemand zich moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer is dat verplicht?

Inschrijven bij de KvK is alleen nodig als je ondernemer bent. Dus als je zelfstandig, diensten of producten aanlevert en daar een commerciële vergoeding voor vraagt, moet je je inschrijven. Ook als je aan het voorbereiden bent om een bedrijf te starten moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Je betaalt een eenmalige bedrag van 80,10 euro als je jouw onderneming of organisatie in het Handelsregister wil inschrijven. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat 

Wanneer niet inschrijven?

Ben je ondernemer maar heb je geen KvK inschrijving? Je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Niet alle ondernemers moeten verplicht een KvK inschrijving hebben. Sommige zelfstandige zonder personeel (zzp’ers) hebben geen inschrijving bij de KvK nodig. Dat gaat om mensen die als zzp’er werken voor één opdrachtgever. De belastingdienst ziet hen als mensen in loondienst.

Voorbeeld 

Om dit beter te kunnen begrijpen leggen wij aan de hand van een voorbeeld uit wanneer je je moet inschrijven bij de KvK. Jeroen maakt Surinaams eten en verkoopt dit op Facebook. Hij maakt winst op de maaltijden die hij kookt. Hij moet zich inschrijven bij de KvK. Hij is ook ondernemer voor de Belastingdienst en moet omzet- en inkomstenbelasting betalen.

Maar in welke geval is hij dan geen ondernemer en hoeft hij geen KvK inschrijving te hebben? Mocht hij dit alleen hobbymatig voor familie en vrienden doen en een kleine bijdrage vragen voor de boodschappen die hij doet, dan wordt hij niet als ondernemer gezien en hoeft hij zich niet als ondernemer inschrijven bij de Belastingdienst en de KvK. 

Kun je twee KvK inschrijvingen hebben?

Hoe zit het als je twee inkomstenbronnen hebt? Bijvoorbeeld als je als zelfstandige thuiskapper ook spullen zoals shampoo's en haarverf verkoopt. 

Dan valt dit allebei onder dezelfde KvK inschrijving. Je kunt per persoon namelijk maar één eenmanszaak hebben die alle activiteiten omvat. Een eenmanszaak betekent eigenlijk economische activiteiten van een natuurlijke persoon. Meerdere inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel zijn dus niet mogelijk.

Wat als je je niet inschrijft?

Nu weet je wanneer een KvK inschrijving vereist is. Maar wat gebeurt er als je dat toch niet doet?

Als je volgens de Belastingdienst ondernemer bent, maar geen KvK-inschrijving hebt, kan dat consequenties hebben. De Belastingdienst kan dan vragen om met terugwerkende kracht omzetbelasting te betalen. Heb je de inkomsten van je bedrijf niet doorgegeven? Dan kan de Belastingdienst je extra inkomstenbelasting laten betalen.