Wat betekenen de lampjes op het dashboard van je auto?
Tijdens het autorijden gaat ineens een oranje waarschuwingslampje branden op je dashboard. Maar wat is de betekenis van dat symbooltje? Kun je gewoon doorrijden of moet je direct de auto aan de kant van de weg zetten? Een overzicht van de meest voorkomende dashboardlampjes.
Het is belangrijk dat je een waarschuwingslampje dat gaat branden serieus neemt. Het zou onveilig zijn als je auto direct uit zichzelf stopt als er een mankement is. Daarom bouwen autofabrikanten de lampjes in om je te waarschuwen als er iets mis is met de auto, zodat jij veilig blijft.
Wat is het risico als je doorrijdt?
Mocht je bij het branden van een dashboardlampje beslissen om toch door te rijden, dan kan je eigen veiligheid in gevaar komen doordat bijvoorbeeld je remmen het niet meer doen. Ook is de kans op een hoge reparatierekening groot. Doorrijden met te weinig olie kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de motor onherstelbaar wordt beschadigd.
Wat is het verschil tussen een rood en oranje lampje?
De meeste waarschuwingslampjes hebben twee varianten: een oranje en een rode kleur. Volgens de ANWB kun je bij een oranje waarschuwingslampje in principe nog even doorrijden. Maar, zeggen ze, doe dit alleen als je volgende bestemming de garage is. Als een rood waarschuwingslampje gaat branden, zet je auto dan meteen aan de kant.
Veelvoorkomende waarschuwingslampjes
Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste waarschuwingslampjes. De icoontjes kunnen per type auto enigszins afwijken. Het complete overzicht van dashboardlampjes kun je ook terugvinden in het instructieboekje van je auto.
1: Brandstof
Dit lampje gaat branden als het brandstofniveau laag is. Als dit lampje gaat branden moet je zo snel mogelijk gaan tanken. Je rijdt dan op de reservetank en het bereik daarvan is slechts beperkt.
2: Olie
Geeft aan dat het oliepeil te laag is. Als je doorrijdt is de kans aanwezig dat de motor zwaar beschadigd raakt. De oplossing is olie peilen en daarna olie bijvullen of aftappen. Als het lampje toch blijft branden, neem dan contact op met een garage of de wegenwacht.
3: Remmen
Dit lampje gaat branden als de handrem is aangetrokken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan er te weinig remvloeistof aanwezig zijn. Andere oorzaken zijn slijtage aan de remblokken of een probleem met het antiblokkeersysteem (ABS).
4: Motor
Het lampje van de motor gaat branden als er een probleem is met de motor of de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking aanstuurt. Je kunt het beste het peil van de motorolie en koelvloeistof controleren. Indien het motorlampje knippert is er mogelijk sprake van een ernstiger probleem en moet je je auto direct op een veilige plaats langs de weg zetten.
5: Koeling
Indien dit lampje begint te branden is er iets mis met het koelsysteem van de auto. Hierdoor loop je het risico dat de motor oververhit raakt of ernstige schade oploopt. Controleer of het koelvloeistofreservoir voldoende is gevuld. Pas op bij een oververhitte motor omdat je persoonlijke veiligheid in het gedrang komt. Neem in zo'n geval contact op met een garage of de wegenwacht.
6: Banden
Bij auto's vanaf 2014 is een controlesysteem voor de bandenspanning verplicht. Als dit lampje gaat branden dan is de bandenspanning of te laag of je banden zijn lek. Vul indien mogelijk de bandenspanning aan of wissel het wiel in het geval van een lekke band.
7: Stuur
Dit lampje betekent dat er iets mis is met de stuurbekrachtiging. Indien de stuurbekrachtiging uitvalt, zul je (met name bij lage snelheden) merken dat het sturen veel zwaarder gaat. Indien dit het geval is, ga dan langs bij je garage.
8: Airbag
Het airbaglampje gaat branden in het geval van een storing met de airbag of een gordelspanner. Je loopt hierbij het risico dat de airbag niet werkt bij een eventuele aanrijding. De ANWB raadt aan om zo snel mogelijk je auto naar een garage te brengen voor controle.
9: Roetfilter
Als het roetfilterlampje gaat branden, zit er mogelijk een verstopping of defect in je uitlaat. De uitlaat van een (diesel)auto is namelijk voorzien van een roetfilter. Als dit lampje brandt, controleer dan in ieder geval je oliepeil. Mogelijk voldoet je auto niet meer aan de milieu-eisen, maar je kunt je auto er ook mee beschadigen indien je doorrijdt. Het is verstandig om je roetfilter in een garage te laten controleren.
Overige dashboardlampjes
10: Vorst
Het vorstlampje gaat branden indien de buitentemperatuur onder de vier/vijf graden komt. Bij sommige auto's verspringt het lampje van oranje naar rood als de temperatuur onder het vriespunt komt.
11: Voorgloeien
Bij een groot deel van de dieselauto's gaat een lampje in de vorm van een spiraal branden als je de auto op contact zet. Het ontbrandingsmechanisme van een dieselauto moet een bepaalde temperatuur bereiken voordat hij kan worden gestart. Als dit lampje uit is, kun je de auto veilig starten.
12: Gordel
Indien jij als bestuurder of één van de passagiers geen gordel draagt, dan zal het gordellampje oplichten in het dashboard.
13: Openstaand portier
Indien een portier, de deur van de kofferbak of de motorkap openstaat (ook al is het slechts op een kier), dan zal dit lampje gaan branden. De mogelijkheid bestaat namelijk dat de deur volledig zal openvliegen als je eenmaal onderweg bent.
14: Cruise control
Wanneer je op je auto cruise control activeert, gaat dit lampje branden. Dit betekent niet per se dat je op dit moment op cruise control rijdt, maar alleen dat het systeem is geactiveerd. Je kunt bijvoorbeeld ook nog handmatig aan het rijden zijn, maar dat er nog een snelheid is opgeslagen.
15: Groot licht
Indien dit lampje brandt, staat het groot licht van je auto aan. Groot licht schijnt een keer zo ver als dimlicht, omdat de lampen niet naar beneden zijn gericht. Groot licht werkt echter wel verblindend voor medeweggebruikers.
16: Dimlicht
Bij het voeren van dimlicht gaat dit lampje branden op het dashboard. Dimlicht is het normale licht vanuit de koplampen. In Nederland en België is het 's nachts, in tunnels en bij mist of neerslag verplicht om dimlicht te voeren.
17: Mistlicht
Dit lampje licht op in het geval je het mistlicht aanzet. Mistlicht zorgt ervoor dat je zelf iets meer voor je ziet. Daarnaast wordt je eerder opgemerkt door medeweggebruikers. Mistlicht mag in Nederland en België alleen worden gevoerd bij mist of zware neerslag.
18: Stadslicht
Stadslicht vindt zijn oorsprong in de jaren '50 en heeft vandaag de dag niet veel nut meer. Je kunt het gebruiken als je je auto op een gevaarlijke plek parkeert en je niet je accu wilt laten leeglopen doordat de koplampen zoveel stroom trekken.
Bron: ANWB
Oorspronkelijke publicatiedatum: 6 februari 2017. Laatst geüpdatet: 25 mei 2018.