Wat heb je aan een doorstromer (een elektrisch verwarmingselement)?

doorstromer-ODE-still.png

Een doorstromer, ook bekend als een 'instant heater' of elektrische geiser is een elektrisch verwarmingselement. Het apparaat wordt direct op de waterleiding geplaatst en verwarmt elektrisch het water voor douche en/of keuken, zodra je de waterkraan open zet. Binnen twee seconden heb je warm water zonder energieverlies. Helaas is zo'n doorstromer niet geschikt voor mensen die graag in bad liggen.

Een doorstromer is een verwarmingselement en verwarmt het water naar maximaal 60 graden. Het apparaat verbruikt veel energie (13 tot 16 kW is vrij gebruikelijk), daarom krijg je bij aanschaf geen subsidie. Een doorstromer kan aangesloten worden op een zonneboilersysteem of warmtepomp. Het verwarmingselement verbruikt alleen energie als je de warmwaterkraan open zet. 

3 fasen krachtstroom nodig

Je hebt wel een 3-fasen krachtstroomaansluiting nodig in je meterkast. Het apparaat heeft het formaat van een schoenendoos. Om geen warmte te verliezen, plaats je de doorstromer het liefst zo dicht mogelijk bij het tappunt waar het water nodig is, bijvoorbeeld in je keukenkastje of in de badkamer.

Geschikt voor kleine huishoudens

Een instant heater is zeer geschikt voor kleine huishoudens, die geen ruimte hebben voor een boiler of mensen met een warmtepomp zonder elektrische boiler. Of je plaatst een klein exemplaar in een keukenkastje als je elektrische boiler te ver verwijderd is waar het warme water nodig is.  

Overleef de energierekening

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.

Geen kokend heet waterkraan

Een instant heater is niet te vergelijken met een keukenkraan waar kokend heet water uitkomt. Zo'n kokend hete waterkraan verwarmt het water tot 95 graden en heeft een klein waterreservoir dat 24 uur per dag op temperatuur gehouden moet worden. Een doorstromer heeft geen reservoir, waardoor je geen energie verspilt om dit water warm te houden.  

Niet geschikt voor een warm bad

Een instant heater geeft zo'n 5 tot 6 liter warm water per minuut, daardoor is de capaciteit onvoldoende voor mensen die snel een warm bad willen laten vollopen, die zullen moeten uitwijken naar een fors boilervat van minstens 160 liter. Een doorstromer kost (afhankelijk van de capaciteit) tussen 200 en 600 euro exclusief installatie.

Lees meer informatie via de site van Thuisbaas over instant heater. Op de site van Milieu Centraal vind je meer informatie over warm water in de keuken.