Wat is de digitale euro? Wat heb je er aan? En drie andere vragen over de e-euro

Digitale euro.jpg

Als het aan de Europese Commissie ligt, komt er een digitale euro waarmee je overal in de eurozone kunt betalen. Wat is dit voor digitaal betaalmiddel? En in hoeverre is het anders dan geld op je bankrekening? Radar zoekt het uit. 

Wat is de digitale euro?

De digitale euro is een digitale vorm van ons contante geld en moet, net als contant geld, altijd en overal in te wisselen zijn, voor iedereen toegankelijk zijn en makkelijk te gebruiken zijn. 

Hoe verschilt het van geld op je bankrekening?

Het belangrijkste verschil tussen deze e-euro en het geld op je bankrekening is wie het uitgeeft. Zowel contant geld als de digitale euro worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank. Het wordt dan ook publiek geld genoemd. Het geld op je bankrekening wordt uitgegeven door commerciële banken. Dit noemen we privaat geld.  

Een ander verschil is dat je bij de digitale euro geen rente op je saldo krijgt. Het plan is dat je bij reguliere banken een rekening voor e- euro’s kunt openen. Banken mogen geen geld vragen voor deze rekening, maar geven ook geen rente. 

Daarnaast moet het met de digitale euro straks ook mogelijk zijn om offline (dus ook zonder internetverbinding) te betalen en wordt de e-euro ook beschikbaar voor mensen zonder bankrekening.

Waarom wordt deze e-euro geïntroduceerd?

We gebruiken steeds minder contant geld en betalen steeds vaker online. Om te voorkomen dat commerciële banken straks het volledige geldverkeer in handen hebben, wil de Europese Commissie de digitale euro introduceren. Zo willen ze garanderen dat er altijd publiek geld beschikbaar is en voorkomen dat we voor ons betalingsverkeer afhankelijk worden van grote bedrijven. 

Hoe gaat het gebruik van de digitale euro eruit zien?

Hoe het gebruik van de digitale euro eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. De Europese Commissie stelt voor dat je een rekening voor digitale euro’s kunt openen bij reguliere banken. Je kunt dan met deze digitale munt betalen via de app van je bank of andere aanbieders van betaaldiensten. Waarschijnlijk komt er een maximum aan het bedrag dat je op deze rekening kunt zetten, vermoedelijk maximaal 3.000 euro. 

Wat heb jij aan de digitale euro?

De digitale euro is een wettig betaalmiddel. Dit betekent dat je er overal mee kunt betalen. De e-euro kan bijvoorbeeld handig zijn, wanneer er een pinstoring is en je niet met je bankpas kunt betalen. Ook als je geen bankrekening hebt, kun je de digitale euro gebruiken. De gemeenten, provincies en postkantoren gaan dit dan waarschijnlijk voor je regelen.

Bronnen: De Nederlandsche Bank, Rijksoverheid