Wat is de juiste temperatuur voor de koelkast?

02092020 temperatuur koelkast instellen.jpg

De koelkast is een belangrijk apparaat in ieder huishouden. Het juist instellen van de koelkast gaat voedselbederf en -verspilling tegen. We kunnen de temperatuur zelf instellen, maar wat is eigenlijk de ideale temperatuur voor een koelkast? 

Grote kans dat je überhaupt nog nooit hebt gekeken naar de temperatuur van jouw koelkast. Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 85 procent van de Nederlandse huishoudens niet weet wat de temperatuur in hun koelkast is. 

Ziekmakende bacteriën in de koelkast

In hetzelfde onderzoek van het Voedingscentrum komt naar voren dat één op de vier huishoudens hun koelkast te warm heeft afgesteld. Vaak zelfs zeven graden of hoger en dat kan leiden tot vervelende en ziekmakende bacteriën. 

Denk bijvoorbeeld aan de darmbacterie salmonella. Deze kan aanwezig zijn in kip, varkensvlees en eieren. Deze bacterie gaat alleen dood bij verhitting, maar kou vertraagt de groei. Bij een temperatuur van rond de vier graden vermenigvuldigt salmonella zich niet meer. 

Hetzelfde geldt voor de listeriabacterie, een bacterie die bij zwangere vrouwen kan leiden tot een miskraam of doodgeboren kind. Deze bacterie komt voor in rauwe melk en rauwmelkse zuivelproducten. Net als salmonella gaat de listeriabacterie alleen dood bij verhitting. Bij lage temperaturen neemt de activiteit van de bacterie af. 

Het is daarom heel belangrijk om de koelkast op de juiste temperatuur af te stellen. Maar wat is de perfecte temperatuur? 

Dit is de ideale temperatuur voor jouw koelkast

De Consumentenbond adviseert om de temperatuur van je koelkast vanwege gezondheidsoverwegingen in te stellen tussen de drie en vier graden. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het beste. 

Ook het Voedingscentrum geeft aan dat vier graden de ideale temperatuur is om voedselbederf en –verspilling te voorkomen. Het is volgens hen aangetoond dat producten die heel koel bewaard worden tot tweemaal langer vers en houdbaar zijn. 

Zo stel je de juiste temperatuur in

De juiste temperatuur instellen werkt niet bij iedere koelkast hetzelfde. Bij de ene koelkast wordt de temperatuur in graden Celcius aangegeven, bij de ander wordt een draaiknop met nummers gebruikt en in sommige koelkasten wordt een symbooltje gebruikt dat een toe- of afname weergeeft.

De Consumentenbond geeft als tip om bij het instellen van de juiste temperatuur van je koelkast de handleiding bij de hand te houden. Daar staat in welke temperatuur bij welke stand hoort.