Wat is een VvE? En wat kun je doen bij klachten?

10092020 VVE.jpg

VvE is een afkorting van 'Vereniging van Eigenaren'. Maar wat is een (slapende) VvE eigenlijk? Wat kun je verwachten? En hoe zit het met het lidmaatschap en de kosten? Hier kun je het antwoord op enkele praktische en veelvoorkomende vragen vinden.

Wat is een VvE?

Nederland VvE omschrijft een Vereniging van Eigenaren als een overkoepelend orgaan waarvan alle kopers in een groter complex van rechtswege lid worden als ze een appartementsrecht in een gebouw kopen. De vereniging heeft een bestuur. Dit kan een interne of externe partij zijn. Er wordt minimaal één keer per jaar vergaderd. 

Appartementsrecht

Het begint dus bij een appartementsrecht. Dit houdt in dat je niet het appartement zelf hebt gekocht, maar een aandeel in het hele gebouw, inclusief een recht om het betreffende appartement te mogen gebruiken. Dit kun je terugvinden in je notariële akte.

De losse verkoop van een appartementsrecht in een groter complex is mogelijk omdat het gebouw juridisch wordt gesplitst. Er wordt vervolgens een splitsingsakte opgesteld waarin wordt gespecificeerd om welk gebouw het gaat en wat de bijbehorende rechten zijn. Conform de wet moet er bij die splitsing ook een VvE worden opgericht.

Verplicht lidmaatschap

Iedere koper van zo’n appartementsrecht is automatisch lid van een VvE, met andere woorden: lidmaatschap is verplicht en daar kom je niet onderuit zolang je eigenaar bent. Je kunt het dan ook niet tussentijds opzeggen. Als je je appartement verkoopt, komt je lidmaatschap ten einde.

Geen zin in een VvE?

Omdat je samen met de andere appartementseigenaren het hele complex in eigendom hebt, draag je allemaal zorg voor het beheer en het onderhoud. Door het lidmaatschap verplicht te stellen, wordt er verzekerd dat iedereen een bijdrage levert. Geen zin in een VvE? Dan rest er niets anders dan het appartement verkopen, een woning huren of een eengezinswoning kopen.

Wat is een slapende VvE?

Het kan overigens voorkomen dat je gebouw wél is gesplitst in appartementsrechten, maar dat er geen VvE lijkt te zijn. Weet dat er ook dan een VvE is, maar hij kan niet actief zijn. Het gaat dan om een zogeheten ‘slapende VvE’. Met dit stappenplan van de Vereniging Eigen Huis kun je een VvE weer actief maken (onderaan de pagina).

Geen hypotheek bij slapende VvE

Onderzoek van de Vereniging Eigen Huis toont aan dat banken geen hypotheek meer verstrekken voor de aankoop van een appartement met een slapende VvE, schrijft Nederland VvE op de website.

'De gevolgen van een slapende VvE zijn veel groter dan men denkt. Het kan namelijk leiden tot hoge extra bijdragen van de eigenaren om achterstallig onderhoud aan te pakken. Enkele duizenden euro’s per appartementseigenaar zijn dan geen uitzondering. Veel banken hebben dit risico reeds onderkend.'

Wat kun je verwachten van een VvE?

Via de VvE worden het onderhoud en de verzekeringen van het gebouw geregeld. Denk hierbij aan een collectieve opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Ook wordt er gespaard voor groot onderhoud. Andere zaken die uit de pot van de VvE komen zijn: elektriciteit voor gemeenschappelijk ruimtes/trappenhuis en soms ook de kosten voor watergebruik en verwarming. 

Wat moet je bijdragen?

Als lid betaal je servicekosten. Het betreft een maandelijkse bijdrage die is gebaseerd op een begroting die aan het begin van het jaar wordt gemaakt. Het gaat om een voorschot, omdat de definitieve bedragen achteraf worden vastgesteld op basis van de geboekte winst of het verlies. Het kan voorkomen dat je dan iets bij moet betalen of terugkrijgt, maar in de praktijk komt het echter vaker voor dat de winst aan de reserve wordt toegevoegd. Het verlies wordt er van afgetrokken.

Oneens met hoogte van de VvE-servicekosten of andere klachten?

Als jij het niet eens bent met de hoogte van het bedrag, kun je een vergadering organiseren. Als de meerderheid het bedrag goedkeurt, zit je hier echter aan vast.

Als je ergens niet uitkomt met je beheerder, kun je jouw klacht bij een meldpunt neerleggen. Op basis van hoor en wederhoor wordt getracht tot een passende oplossing te komen. Via Klachten over mijn vve-beheerder kun je een klachtenformulier invullen. Je hoeft niet aangesloten te zijn bij VvE Belang om jouw klacht in te dienen.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Nederland VvE.

Bron: Nederlandvve.nl