Wat is er premium aan ‘premium’ wodka?

Wodka.jpg

De prijzen van flessen wodka liggen sterk uiteen: je betaalt tussen de 12,99 euro en 41,99 euro. Toch prijkt het woord ‘premium’ op bijna elk etiket: zelfs bij de goedkoopste merken. Wodka is in principe niet meer dan water en pure alcohol. Dus wat is er eigenlijk premium aan premium wodka? Radar zoekt het uit. 

De beste ingrediënten

Wodka kan gemaakt worden van verschillende voedingsmiddelen. En als je het internet mag geloven, zit daar het verschil tussen standaard en premium wodka. De alcohol in standaard wodka komt volgens verschillende websites vaak tot stand door het fermenteren van aardappelen of suikerbieten, de alcohol van premium wodka zou gewonnen worden uit duurdere tarwe of rogge. Ook zou standaard wodka minder vaak gefilterd en gedistilleerd zijn dan premium wodka. 

Niet uitgewerkt in de wet

Omdat we het internet niet zomaar geloven, nemen we contact op met SpiritsNL, de branchevereniging van importeurs en producenten van gedistilleerde dranken. Zij wijzen ons op Europese wetgeving die ‘premium’ schaart onder ‘voedselinformatie die op vrijwillige basis wordt verstrekt’. 

Als producent ben je dus niet verplicht om deze informatie op het etiket te vermelden. Je kunt het doen als je bijvoorbeeld een bijzonder productieproces hebt gebruikt. Maar: “al deze vrije termen zijn niet verder gespecificeerd in wetgeving”, aldus een woordvoerder van de branchevereniging.  

Premium is geen beschermde term

Wanneer je wodka premium mag noemen, is dus niet uitgewerkt in de wet. Dit betekent dat je in principe alle wodka premium kunt noemen. “Premium is gewoon een kreet die niet beschermd is”, legt levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer uit. “Je mag het gewoon op het etiket vermelden, net als extra gezuiverd, deluxe, platinum etc.”

Als je een premium fles wodka koopt, heb je dus niet per se een betere fles in handen. Het hoeft, in tegenstelling tot wat het internet beweert, helemaal niet te betekenen dat de alcohol van duurdere ingrediënten gemaakt is. 

Dat verklaart waarom ook de goedkoopste merken het op de fles vermelden. “In feite drink je een fles gezuiverd en verdunde alcohol uit een mooie fles”, aldus Velzeboer. 

Radar nieuwsbrief

Radar heeft een gratis nieuwsbrief. Schrijf je in en ontvang onze nieuwste artikelen in je mailbox.