Wat is FOMO? En wat doe je ertegen?

fomo-hulpartikel-251020218.jpg

Wat is Fear Of Missing Out (FOMO)? Volgens Thijs Launspach is het fenomeen 'helemaal van deze tijd'. Launspach is docent Psychologie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en expert op het gebied van millennials.

'Het gevoel om gebeurtenissen te missen is niet iets nieuws, maar met de komst van social media is het wel heel gemakkelijk geworden om ons te vergelijken met anderen', zegt Launspach. Je hoeft digitaal niks meer te missen, maar dat kan de angst groter maken dat jouw leven niet leuk genoeg is. Dit verschijnsel noemen we FOMO.

'We zijn te geobsedeerd met geluk'

Volgens psychiater Dirk de Wachter is FOMO de ziekte van de tijd. 'We zijn te geobsedeerd met geluk. We willen dat alles leuk is en dat lijkt me een vergissing.' De Wachter geeft in een column voor Brainwash aan dat dit streven naar een geluk zorgt voor veel miserie, depressie en vermoeidheid. Volgens De Wachter kun je juist leren van de negatieve aspecten.

Launspach voegt daaraan toe dat het vergelijken een naar randje heeft. 'We hebben namelijk de neiging om te kijken naar mensen die het beter lijken te hebben dan wij.'

FOMO, wat kun je ertegen doen?

Launspach: 'Je moet je er bewust van zijn dat je nooit overal kan zijn. Er is simpelweg zo veel te doen dat je onmogelijk met de tijd die je hebt bij bijvoorbeeld alle festivals kan zijn.'

Wel scheelt het volgens Launspach al heel erg als je beseft dat iedereen vooral het leuke en mooie in zijn of haar leven wil laten zien. 'De mensen die je online bewondert en het altijd goed lijken te hebben, hebben ook wel eens een rotdag waarbij ze de hele dag in bed willen liggen'.

Bron: Brainwash