Wat is TikTok en wat kun je ermee?

TikTok_29112019.jpg

Als actieve gebruiker van sociale media heb je het wellicht al vaker langs zien komen. Filmpjes afkomstig van TikTok waarin mensen hun creativiteit uiten door te dansen, playbacken of hun hobby laten zien. Vooral onder kinderen en jongeren is de app populair. Wat kun je er precies mee en waar moet je op letten?

TikTok telt in Nederland ruim 1 miljoen gebruikers. Zo'n 830.000 daarvan zijn jongeren tussen de zes en achttien jaar. Onderzoeksbureau Multiscope meldde dat het merendeel van de gebruikers, zo'n 64 procent, 12 jaar oud is. Van de 18-jarigen gebruikt 9 procent de app.

Korte video’s maken met TikTok

Met TikTok kunnen gebruikers videoclips maken met bekende nummers en delen met vrienden. De video's hebben een tijdsduur van 15 tot 60 seconden. Net als bij andere socialemedia-accounts kunnen gebruikers van TikTok elkaar likes geven en berichten sturen. Door de video's via Facebook en Instagram te verspreiden, bereiken gebruikers een groot publiek.

Als je een account hebt gemaakt, kun je een muziekfragment openen en beginnen met filmen. Je kunt ook een video uploaden en bewerken met filters en geluidseffecten. Jongeren gebruiken de app voornamelijk voor het playbacken van muziekfragmenten of het plaatsen van muziek onder beeld. Deze filmpjes hebben vaak een hoge amusementswaarde.

Privacy instellingen

Volgens de voorwaarden van TikTok mogen kinderen onder de dertien jaar de app niet gebruiken tenzij hun ouders daarmee instemmen. Daarentegen kunnen kinderen gemakkelijk een andere geboortedatum invullen, waardoor ze toegang krijgen tot de app.

Voor ouders is het belangrijk om alert te zijn op de privacy instellingen van TikTok. Deze staan namelijk automatisch op openbaar. Zo zijn profielgegevens en video's van een gebruiker voor iedereen inzichtelijk en kunnen video's op andere socialemediakanalen worden gedeeld.

Als je dit niet wil, kun je de privacy instellingen wijzigen. Als je de app opent, ga je naar het profielicoon rechtsonder in het venster. Vervolgens klik je rechtsboven op de drie puntjes of het tandwieltje. Ga naar 'Privacy en veiligheid' en pas je voorkeuren aan.

Privacyschending

TikTok wordt momenteel kritisch gevolgd in de Verenigde Staten. Eerder dit jaar schikte de eigenaar van de app, het Chinese ByteDance, voor het hoogste bedrag ooit (5,7 miljoen dollar) met marktwaakhond FTC voor het ongevraagd verzamelen van kinderdata.

Bron: ANP / Mijn Online Identiteit