Wat te doen bij twijfels over je slimme meter?

Nu de energieprijzen zo gestegen zijn letten mensen veel meer dan eerder op hun energieverbruik. Dat merkt de redactie van Radar ook, opvallend veel vragen gaan over de slimme meter en of het weergegeven verbruik wel juist is. Afgelopen vrijdag berichtte het Algemeen Dagblad dat 30.000 meters na een steekproef vervangen moeten worden. Hoe zit dit?

In de studio van Radar heeft Theo Scholte van Netbeheer Nederland uitleg. Hij vertelt dat er een steekproef is geweest van 1,3 miljoen slimme meters. Na die steekproef is besloten er 30.000 te vervangen. 22.000 omdat ze verouderd waren en 8.000 door verkeerde weergave van een deel van de batch van deze meters. Deze bevindingen zijn geen reden om een uitgebreider onderzoek in te stellen, zo laat Netbeheer Nederland weten.

Tips bij twijfel over slimme meter

Voor wie twijfelt over de slimme meter heeft Scholte een aantal tips. Allereerst: draai de gaskraan dicht en zet je schakelaars om. Loopt de meter toch op, dan is er iets aan de hand. Ook kun je je verbruik vergelijken met iemand die qua huis en samenstelling van het gezin een vergelijkbare situatie heeft. Als je er dan flink boven zit, is dat een aanwijzing. Daarnaast is het goed om je te bedenken of er ten opzichte van eerdere jaren iets veranderd is. Is er een energievreter bijgekomen in huis, bijvoorbeeld een vriezer in de schuur? Op de website van de netbeheerders zijn meer tips te vinden. 

Controle van de meter laten uitvoeren

Wie wil nagaan of de meter kuren vertoont kan verzoeken of er een monteur langskomt. Daar zit echter wel een prijskaartje tot zo'n 500 euro. Die kosten worden enkel vergoed als de meter inderdaad niet in orde blijkt.