Waterdicht product toch niet zo waterdicht: dit kun je doen

ANP-301445305.jpg

Weleens een waterdichte jas, tas of schoenen gekocht die die toch niet zo waterdicht blijken te zijn? Deze persoon op het Radar Forum wel. Wat kun je doen in zo'n geval?

Waterdicht product toch niet echt waterdicht?

Wij vroegen het Saskia Bierling, woordvoerder van het Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij geeft aan dat het allereerst belangrijk is dat de consument weet wat-ie kan verwachten.

"Hoe een consumenten een bepaalde claim opvat, is altijd afhankelijk van de omstandigheden. Daarnaast is het belangrijk dat de consument een product normaal gebruikt. Als een speciaal of extra intensief gebruik voorzien wordt, moet de consument meer onderzoek doen en vragen stellen aan de verkoper en productinformatie lezen’’

‘’Bij waterdichte schoenen mag je in ieder geval verwachten dat ze geen water doorlaten bij een regenbui”, gaat zij verder. “ Als je veel door sloten gaat lopen, is dat iets wat je vermoedelijk wel moet melden of navragen. Als de verkoper aangeeft dat een schoen daarvoor geschikt is, mag je dat ook verwachten. Het kan ook voorkomen dat een bepaalde werking van een product alleen gegarandeerd kan worden bij juist onderhoud. Dit moet vooraf wel kenbaar worden gemaakt.’’

Op de website van Consuwijzer kun je lezen wat je rechten zijn en wat je kunt doen als een product niet voldoet. Ook zijn er voorbeeldbrieven voor het indienen van klachten die je kunt gebruiken.

Waterdicht en waterafstotend?

Weten wat je van een product verwacht en gericht kopen, is dus belangrijk als het gaat om een product dat echt waterdicht moet zijn. Maar wanneer spreken we eigenlijk van waterdicht? En wanneer over waterafstotend?

Een waterdicht product is eigenlijk een waterafstotend product waaraan extra bescherming is toegevoegd. Deze bescherming zit  zowel aan de binnen- als de buitenkant. Water kan dan niet in de stof dringen.

Waterafstotend is niet hetzelfde als waterdicht. Waterafstotende producten houden je alleen droog in korte en lichte regenbuien, terwijl waterdichte producten zelfs in hevige regenval droog blijven aan de binnenkant.

Waterkolom: zoveel water kan een stof aan

Voor het bepalen van waterdichtheid van een stof bestaat een maatstaf. Dat heet waterkolom.  Het is eigenlijk de hoeveelheid water (in millimeter per vierkante centimeter) die de stof aankan voordat het water binnendringt. Een waterkolom wordt vanaf 1.000 millimeter als waterdicht gezien. In andere woorden, een stof is waterdicht als je het vanaf 1.000 millimeter nog steeds droog houdt.

Je jas of schoenen waterafstotend maken

Een niet waterdicht kledingstuk of paar schoenen waterdicht maken, is lastig. Waterafstotend maken kan wel. Daar zijn bepaalde producten voor. Je kunt jassen en schoenen bijvoorbeeld inspuiten met een speciaal daarvoor ontwikkeld middel. Meestal moet je dat nog een keer herhalen als het opgedroogd is. Zo blijven ze zo'n twee weken waterafstotend.