background branding

Watervaste stift op je kleding? Zo krijg je het weg

watervaste stift.jpg

Bezig geweest met watervaste stift, en zit het nu ook op je kleding? Geen zorgen, want dit soort vlekken krijg je er meestal weer uit. Met citroensap of huishoudalcohol, bijvoorbeeld.

Watervaste stift op dik katoen?

Als het gaat om stevige stoffen, zoals dik katoen, kun je proberen om de vlekken weg te krijgen met huidhoudalcohol of kleurloze nagellakremover. Je kunt ook haarlak of een desinfectiemiddel op alcoholbasis gebruiken.

Ga voorzichtig te werk en leg het kledingstuk met de vlek naar beneden op een schone doek die vies mag worden. Door het kledingstuk op zo’n doek te leggen voorkom je dat dat de vlek afgeeft op bijvoorbeeld je tafel. Sprenkel het middel dat je gebruikt op een andere schone doek en dep het een paar keer flink op de achterkant van de vlek. Herhaal dit tot de vlek is verdwenen. Probeer dit altijd eerst even uit op een klein, onopvallend plekje op de stof, zodat je zeker weet dat de alcohol of nagellakremover niet zorgt voor verkleuring.  

Stift op dunnere stoffen?

Als er watervaste stift terecht is gekomen op een kledingstuk dat niet is gemaakt van dik katoen, dan kun je aan de slag gaan met citroensap. Smeer het op de vlek, laat het even intrekken en dep daarna met een schone doek. Is de stof wat delicater? Dan kun je  het sap het best verdunnen met water. Houd dan de verhouding van 50 procent citroensap en 50 procent water aan. Was de kleding na de citroenbehandeling direct in de wasmachine.

Watervaste stift en zijde

Zit de stift op een kledingstuk van zijde? Meng dan een eetlepel azijn en een eetlepel melk en voeg hier een theelepel citroen én een theelepel vlekverwijderaar aan toe. Wrijf de vlek hier goed in. Laat het geheel een kwartiertje intrekken en dep de vlek met een spons met lauw water. Dat deppen is belangrijk, want als je wrijft loop je kans dat je de inkt verder de vezels in werkt.