Weinig huishoudens hebben een koolmonoxidemelder

kollll.jpg

In nog geen een op de drie huishoudens hangt een koolmonoxidemelder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Radar deed begin 2015 al onderzoek naar de aanwezigheid van koolmonoxidemelders in de Nederlandse huishoudens. Daaruit kwam naar voren dat slechts 28 procent van de huishoudens een werkende koolmonoxidemelder heeft.

Gevaarlijke situatie

Een gevaarlijke situatie, aangezien het dodelijke gas in ieder huis kan voorkomen, aldus de bond. Consumenten denken bij koolmonoxide (CO) vaak alleen aan gashaarden en ouderwetse keukengeisers.

Koolmonoxide door moderne cv-ketel

Maar ook met een moderne, goed onderhouden, cv-ketel kan er koolmonoxide in huis komen. Als de pijp van de rookgasafvoer bijvoorbeeld slecht wordt opgehangen kan deze gaan doorhangen waardoor een kleine opening ontstaat.

Kijken naar heel systeem

De bond pleit ervoor dat monteurs bij de installatie en het onderhoud van een ketel niet alleen naar het apparaat zelf kijken, maar naar het hele systeem, zodat dergelijke euvels worden opgemerkt. Ook moet er een wettelijk verplichte erkenningsregeling komen voor monteurs van gastoestellen, waardoor beunhazen geen kans hebben. Andere Europese landen hebben al zo'n regeling.

Bron: ANP