Geen Brusselse regels voor broodrooster

winkelen_huishouden-780.jpg

Regelgeving voor huishoudelijke apparaten en kantoorapparaten, zoals haardrogers en broodroosters, zal niet vanuit Brussel worden bepaald. Dat is de uitkomst van een besluit dat de Europese Commissie volgens de Volkskrant dinsdag presenteert.

Het besluit van de Commissie betreft welke producten onder de regels voor duurzame productie (ecodesign) moeten vallen. Van producten die op deze lijst belanden, worden de meest energievretende modellen verboden.

'Onbegrijpelijk'

Volgens de krant past het streven om huishoudelijke apparaten niet in deze lijst op te nemen, in het streven van de Commissie naar minder regels. De opbrengst aan energiebesparing weegt volgens voorzitter Juncker en commissaris Timmermans niet op tegen de overlast voor bedrijven en de reputatieschade (wegens bemoeizucht) voor de Commissie.

De Nederlandse GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout noemt het in de Volkskrant onbegrijpelijk dat de Commissie de energie-eisen voor broodroosters en haardrogers loslaat. 'Dit zijn nu juist de efficiëntste energiebesparingsmaatregelen die je kunt nemen.'

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant