'Apparaten die te veel energie slurpen moeten van de markt'

koffiezetaparaat.jpg

Waterkokers, handdrogers, koelcontainers, zonnepanelen en liften die te veel energie slurpen moeten over enkele jaren van de markt. De Europese Commissie gaat deze producten eind deze maand toevoegen aan een lijst met apparaten waaraan strenge energie-eisen worden gesteld.

Vicevoorzitter Frans Timmermans zei dinsdag dat alleen die producten worden geselecteerd waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze veel bijdragen aan energiebesparing. 'Laaghangend fruit' als broodroosters en haardrogers vallen hier (nog) niet onder.

Beleid levert besparing op

Dit beleid, ecodesign genoemd, heeft volgens Brussel de afgelopen jaren een besparing opgeleverd die gelijk is aan het jaarlijkse energieverbruik van Italië. De komende jaren zou het verbruik van Zweden kunnen worden bespaard. Ecodesign zou een huishouden jaarlijks nu al 330 euro schelen, vanwege de eisen die aan bijvoorbeeld afwasmachines, koelkasten en wasdrogers worden gesteld. Dat kan bij de juiste productkeuze oplopen tot ruim 500 euro.

'Goed voor innovatie'

Hoewel Timmermans erkende dat dergelijke maatregelen maatschappelijk gevoelig liggen, is dit beleid volgens hem geen bureaucratische bemoeizucht. 'Het is goed voor innovatie, de Europese concurrentiekracht en de strijd tegen klimaatverandering. En het bespaart burgers geld.'

Veel lidstaten voorstander

Zowel de industrie als consumenten zien het nut van ecodesign volgens hem steeds meer in. Ook de meeste lidstaten zijn voorstander, aldus een 'optimistische' Timmermans. De vicevoorzitter sprak in de Brusselse burelen van BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties. Die moedigde de Europese Commissie aan 'nog ambitieuzer' te zijn.

Bron: ANp