Koolmonoxidemelders
Koolmonoxide (CO) is een relatief onbekende, gevaarlijke sluipmoordenaar. Jaarlijks sterven zo'n tien mensen door koolmonoxidevergiftiging. Het dodelijke gas kun je niet zien, horen of ruiken.
In veel huizen zijn oude geisers vervangen door cv-ketels. Je zou denken dat ongevallen met koolmonoxide dan afnemen, maar niets is minder waar. Wat kun je doen om jezelf te beschermen? En hoe gebruiksvriendelijk zijn koolmonoxidemelders?
De badkamer is een ruimte die extra risicovol kan zijn, omdat dit vaak een kleinere ruimte met minder ventilatie is, waardoor koolmonoxidevergiftiging eerder toe kan slaan.
Verschijnselen van CO-vergiftiging
Als koolmonoxide ontstaat is dat niet altijd direct waarneembaar. Het gas komt vrij bij een onvolledige verbranding, wanneer er een tekort aan zuurstof is. Er treden verschijnselen op die kunnen lijken op griepverschijnselen; hoofdpijn, misselijkheid, braken en moeheid.
Blootstelling aan een te hoge concentratie CO kan tot koolmonoxidevergiftiging leiden, ook als de blootstelling maar van korte duur is. Vergiftiging vindt plaats omdat de koolmonoxide in het bloed terecht komt en daar de zuurstof blokkeert. Hierdoor kun je het bewustzijn verliezen en kan hersenschade, of zelfs de dood binnen een paar minuten volgen.
Om inzicht te krijgen in het risico dat jij loopt op koolmonoxidevergiftiging, kun je deze test van de brandweer doen.
Koolmonixidemelders
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in juni van dit jaar de resultaten van hun onderzoek naar koolmonoxidemelders gepubliceerd. Uit dit onderzoek komt naar voren dat geen enkele geteste melder volledig voldoet. De melders die echt gevaarlijk bleken, zijn door de fabrikant teruggeroepen. Het gaat om de volgende 3 typen melders, van de merken Alecto, Flamingo en König.
De overige melders bevatten een onduidelijke instructie of gingen te vroeg of te laat af. Deze melders zullen verder worden onderzocht. De NVWA benadrukt dan ook om niet blind te vertrouwen op koolmonoxidemelders. In plaats daarvan daarvan legt de organisatie de nadruk op goed onderhoud en veilige installatie van verbrandingsapparatuur in huis. Lees hier de volledige reactie van de NVWA.
Charles Meijer van Brandweer Nederland geeft in de reportage ook aan veel onduidelijkheid te constateren rondom koolmonoxidemelders. Gebruiksaanwijzingen zijn vaak niet duidelijk, waardoor je een melder verkeerd kunt installeren. Ook verschilt de instructie over de plek van installatie vaak per melder, waardoor geen eenduidig advies mogelijk is over waar je de melder op moet hangen. De brandweer adviseert consumenten om de gebruiksaanwijzing die bij de melder hoort op te volgen.
Lees alle tips om koolmonoxidevergiftiging mee te voorkomen.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
20Koolmonoxide is een relatief onbekende, gevaarlijke sluipmoordenaar. Jaarlijks sterven zo'n tien mensen door koolmonoxidevergiftiging. Het dodelijke gas kun je niet zien, horen of ruiken. In veel huizen zijn oude geisers vervangen door cv-ketels. Je zou denken dat ongevallen met koolmonoxide dan afnemen, maar niets is minder waar. Wat kun je doen om jezelf te beschermen? En hoe gebruiksvriendelijk zijn koolmonoxidemelders? Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/31-08-2015/koolmonoxidemelders/ Maandag 31 augustus in Radar om 20:30 uur op NPO 1. Heb jij thuis een koolmonoxidemelder? Laat het weten in een reactie!
Nee, ik heb geen koolmonoxide meter. Ik neem er ook geen een als het aan mij ligt. Ik heb een gesloten CV ketel die lucht verbruikt van buiten en afvoert naar buiten. Ik zie dus niet in wat ik met zo'n meter moet. Bovendien kun je je overal zorgen over maken. 10 mensen in een jaar zijn er nu ook weer niet zoveel. Er zijn zat zaken, waaraan meer dan 10 mensen per jaar overlijden. Fietsen bijvoorbeeld. Of oversteken.
Nee, ik heb geen koolmonoxide meter. Ik neem er ook geen een als het aan mij ligt. Ik heb een gesloten CV ketel die lucht verbruikt van buiten en afvoert naar buiten. Ik zie dus niet in wat ik met zo'n meter moet. Bovendien kun je je overal zorgen over maken. 10 mensen in een jaar zijn er nu ook weer niet zoveel. Er zijn zat zaken, waaraan meer dan 10 mensen per jaar overlijden. Fietsen bijvoorbeeld. Of oversteken. Geweldig, dat het jou niets uitmaakt, dat 10 mensen per jaar aan deze koolmonoxide overlijden. Te hopen dat jou familie dit niet overkomt. De rest van jouw verhaal, heeft niets met dit onderwerp te doen.