Ook koolmonoxide-risico bij nieuwe cv-ketels

cv-ketel_800.jpg

Ook moderne en regelmatig onderhouden cv-installaties vormen een risico op koolmonoxide-ongevallen. 46 procent van dit soort ongevallen gebeurt met cv-installaties, bij het merendeel daarvan gaat het om moderne en goed onderhouden toestellen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Tot nog toe bestond het beeld dat dit soort ongelukken vooral veroorzaakt wordt door geisers of slecht onderhouden cv-installaties. Radar besteedde aandacht aan dit onderwerp in de uitzending van 31 augustus 2015.

Veel vaker ongevallen dan gedacht

Koolmonoxide-ongevallen gebeuren ook veel vaker dan gedacht. Nu wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf tot tien mensen sterven door een blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en dat hierdoor enkele honderden gewonden vallen. Maar volgens de OVV is het aantal doden en gewonden drie tot vijf keer zo groot.

De OVV is erg kritisch over de branche van installateurs en het stelsel van kwaliteitslabels. 'De verschillende erkenningen, certificeringen en keurmerken geven te weinig waarborgen voor daadwerkelijke kennis en kunde van de professional die aan huis komt', oordeelt de OVV. 'Zo kan een bedrijf een kwaliteitslabel krijgen als het ten minste één vakbekwame medewerker in dienst heeft of is enkel lidmaatschap van een branchevereniging vereist.'

Niet beveiligd tegen foute installatie

De cv-installaties zelf zijn niet beveiligd tegen foute installatie of tegen het afgeven van te veel koolmonoxide. Ook is volgens de OVV het toezicht vanuit de branche ondermaats en zijn regulering en toezicht vanuit de overheid noodzakelijk. De afgelopen jaren is volgens de OVV juist ingezet op deregulering en is de verantwoordelijkheid bij consumenten en de branche gelegd.

Consumenten die zich willen wapenen tegen koolmonoxidevergiftiging, kunnen dat doen door een koolmonoxidemelder op te hangen, al blijkt volgens de OVV uit recent onderzoek dat 40 procent van die toestellen niet goed uit de test kwam. Daarnaast is voldoende ventilatie en goed onderhoud van levensbelang.

Update 18 november, 12.28: De installatiebranche gaat maatregelen nemen

De installatiebranche gaat maatregelen nemen om de koolmonoxideproblemen met cv-installaties terug te dringen, laat brancheorganisatie UNETO-VNI woensdag weten. De belangenclub wil vooral dat de vakbekwaamheidseisen van monteurs en het toezicht op de naleving worden aangescherpt. UNETO-VNI gaat op korte termijn voorstellen doen hierover aan de betrokken ministers. Volgens de organisatie hebben de problemen van koolmonoxide te maken met de installatie van de ketels, niet met de apparaten zelf.

Volgens Titia Siertsema, voorzitter van de branchevereniging, heeft het overgrote deel van de installateurs de zaken goed voor elkaar. 'Verreweg de meeste bedrijven leveren iedere dag opnieuw goed, veilig en verantwoord werk af. Maar dat is voor ons niet genoeg. Ieder ongeluk is er één te veel', zegt de voorzitter.

Radar over koolmonoxidemelders

Je kunt hier de uitzending van Radar over koolmonoxidemelders terugkijken. Om inzicht te krijgen in het risico dat jij loopt op koolmonoxidevergiftiging, kun je deze test van de brandweer doen. Lees hier alle tips om koolmonoxidevergiftiging mee te voorkomen.

Bron: ANP / Radar