Welk rijbewijs heb je nodig om een caravan te mogen trekken?

Een op de drie caravans blijkt bij een keuring van autogbrancheorganisatie BOVAG onveilig te zijn. Caravans worden slecht onderhouden, vertonen mankementen en gaan dus onveilig de weg op. Maar wanneer mag je eigenlijk met een caravan rijden? Is het rijbewijs B voldoende, of heb je een rijbewijs BE nodig?

Is een B-rijbewijs genoeg?

Je mag met een caravan rondrijden als je in bezit bent van een rijbewijs B. Maar je bent wel gebonden aan bepaalde voorwaarden. Met een rijbewijs B mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo, inclusief laadvermogen. Het laadvermogen is het aantal kilo’s aan bagage en personen dat je mee kunt nemen. 

Caravans zijn vaak zwaarder dan 750 kilo

Een caravan heeft flink wat ruimte, behoorlijk wat laadvermogen en weegt al gauw rond 1.200 tot 1.300 kilo. Nemen we de bovenstaande regel even in ons achterhoofd, dan zou dat betekenen dat je daar met een rijbewijs B niet mee mag rijden. Toch is het niet zo eenvoudig: er is namelijk een uitzondering op de regel. 

Is de caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan zijn het leeggewicht en het laadvermogen van de auto en caravan bij elkaar opgeteld van belang en komt de grens van 750 kilo te vervallen. Waar je dan op moet letten is dat het maximale gewicht van de auto en de caravan samen niet over de grens van 3.500 kilo heen gaat.

Voorbeeld:
Stel, je auto is inclusief maximaal laadvermogen 2.265 kilo: dan mag je met een B-rijbewijs dus een aanhanger trekken met een maximaal laadvermogen tot 1.235 kilo. 

Het maximale toegestane gewicht van de aanhanger telt

Het gewicht van de auto inclusief maximaal laadvermogen vind je terug op je kentekenbewijs. Een aanhanger tot 750 kilo heeft geen eigen kentekenplaat en is te herkennen aan een wit kenteken. 

Is de caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan krijgt het een eigen kentekenplaat en kun je op het kentekenbewijs terugvinden wat de caravan maximaal mag wegen inclusief laadvermogen.  

Wanneer heb ik een rijbewijs BE nodig voor mijn caravan?

We blijven bij het voorbeeld: jouw auto weegt inclusief maximaal laadvermogen 2.265 kilo. Dan heb je voor een caravan met een maximaal toegestane gewicht van boven de 1235 kilo dus een BE-rijbewijs nodig. 

Wat als je caravan niet maximaal beladen is?

Rijd je met een lege caravan, of zit je alleen zonder belading in de auto? Dan is wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is toch bepalend, en is een B-rijbewijs niet voldoende.