Welk vuurwerk mag je wél afsteken tijdens de jaarwisseling 2021-2022?
Ook deze jaarwisseling geldt er een landelijk verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Maar wat als jij of je kinderen klein vuurwerk willen afsteken? In dit artikel kun je lezen wat wél is toegestaan.
Het verbod is ingevoerd om extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen.
Fop- en schertsvuurwerk
Tijdens de jaarwisseling mag je fop- en schertsvuurwerk afsteken. Dit betreft al het vuurwerk dat onder categorie F1 (vanaf twaalf jaar oud) valt. Zie hier om welk vuurwerk het gaat:
- Sterretjes
- Knalerwten
- Trektouwtjes
- Bengaals vuur
- Bengaalse lucifers
- Fonteinen voor gebruik binnenshuis en buitenshuis
- Kerstcrackers
- Confettibommen
- Knetterballen
- Bengaalse fakkels
- Grondbloemen
- Grondtollen
Hoe zit het met carbidschieten?
Rijksoverheid meldt dat carbidschieten niet altijd is toegestaan. 'Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met je gemeente of carbidschieten is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht. Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.'
Wensballonnen
De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. 'Het is namelijk bijna niet mogelijk om een wensballon veilig op te laten.'
Een wensballon is een soort lampion die door verhitting van de lucht in de lampion op kan stijgen. De wensballon is vaak een rijstpapieren zak. In de opening hangt een brandbare stof. Als deze stof wordt aangestoken, wordt de lucht in de zak verhit. De wensballon stijgt dan op zoals een heteluchtballon.
Het daarnaast goed om te weten dat wensballonnen niet overal zijn toegestaan. Neem daarom contact op met je gemeente, zodat je op de hoogte bent van de regels.