Welke reisapps zijn handig voor een autoloze buitenlandvakantie?

apps.jpg

Zonder auto op vakantie naar het buitenland? Dan is het altijd puzzelen hoe je van A naar B komt. Verschillende vervoer-apps kunnen je helpen. Radar bekeek een paar bekende gratis vervoer-apps en zet de voors en tegens voor je op een rijtje. 

Citytrip? Citymapper helpt je op meer dan 100 plekken

Citymapper is vooral gericht op vervoer in grote steden over de hele wereld, zoals Londen, New York, Parijs en Berlijn. In totaal kun je de app gebruiken in meer dan 100 steden. De vervoer-app werkt met real-time informatie over het verkeer en het openbaar vervoer en geeft alle vervoersopties die je maar kan bedenken: trams, bussen, metro's, treinen, ferry’s, Ubers, Bolts, deelfietsen, e-bikes en e-stepjes.

Citymapper getest in Lissabon

We namen de proef op de som in Lissabon, waarbij we om 11 uur ’s morgens van het treinstation Santa Apolónia naar het bekende Rossioplein wilden reizen. De reisopties die we kregen van Citymapper:

  • Lopen: 29 minuten - hierbij verbrand je 120 calorieën;
  • Elektrische step: kost 2,10 euro. Reistijd (inclusief lopen naar de step): 14 minuten;
  • Brommer: kost 2,20 euro. Reistijd (inclusief lopen naar de brommer): 17 minuten;
  • Elektrische fiets: kost 3,20 euro (de dichtstbijzijnde had nog een acculading voor 61 km). Reistijd (inclusief looptijd naar de tweewieler): 14 minuten;
  • Gewone fiets: geen prijsvermelding. Reistijd: 13 minuten, (incl. looptijd naar de fiets.) Je verbrandt 50 calorieën voor dit ritje.

 Voor het openbaar- en taxivervoer kregen we de volgende opties: 

  • Vier verschillende bussen: geen prijsvermelding. Reistijd: 23-40 minuten;
  • Metro: geen prijsvermelding. Reistijd: 18 minuten;
  • Bolt: een prijs vermelding. Reistijd: 12 minuten;
  • Über: kost 4 euro. Reistijd: 12 minuten.

Heb je geen zin om zelf te kiezen voor een vervoersoptie? Dan kun je de app laten kiezen tussen factoren als snelheid, gemak, of zo min mogelijk lopen.

De Citymapper app is gratis, maar je krijgt wel kleine advertenties te zien. Wil je daarvan af, dan kun je de betaalde versie nemen voor 1,49 per maand of  10 euro voor een heel jaar. Weet wel dat dit de prijzen zijn die gelden in Lissabon. Het kan zijn dat de tarieven per plaats verschillen.

Moovit helpt je op weg in de stad

Moovit is beschikbaar in meer  - en ook ook kleinere -  steden dan Citymapper, en biedt ook uitgebreidere informatie over regiovervoer. De app is bruikbaar in 112 landen en laat je kiezen uit 45 talen. 

Tegelijk biedt Moovit wat minder opties voor persoonlijke reisplanning dan Citymapper, vooral als het gaat om het vergelijken van verschillende vervoersmogelijkheden. Ook blijft het wat achter bij het aanbieden van alternatieve routes of het geven van gezondheidsinformatie, zoals calorieverbranding. 

In de test die we deden in Lissabon kwam Moovit met vergelijkbare resultaten als Citymapper, maar zagen we wat minder verschillende aanbieders van huurfietsen/stepjes. Mogelijk hebben ze met minder partijen samenwerking. De gewone deelfietsen zagen we helemaal niet.

Kun je de apps offline gebruiken?

 Zowel Citymapper als Moovit. Beide apps hebben internet nodig om actuele updates en reisinformatie te laten zien. Maar Moovit heeft ook een (beperkte) offline-functie. Dat betekent dat je sommige route-informatie kunt downloaden, en bekijken als je niet online bent. Citymapper heeft die mogelijkheid niet.

Een storend element bij Moovit vonden we de schermvullende advertenties die af en toe verschijnen, waardoor je de app even niet kunt gebruiken. Daar kun je vanaf door de betaalde versie aan te schaffen. Dat kost je 2,99 euro voor een maand of 17.99 voor een heel jaar. Bijna twee keer zo duur dan Citymapper dus. Ook voor deze app geldt: dit zijn de Potugese prijzen

Omio

Dan is er ook nog Omio. Omio is een reisapp beschikbaar voor 37 landen. De app verschilt van Moovit en Citymapper, omdat het zich richt op het vergelijken en boeken van verschillende vervoersmiddelen voor langeafstandsreizen, zoals treinen, bussen en vliegtuigen.

Apps van treinvervoerders

Ben je van plan vooral veel met de trein te reizen? Dan kun je ook de app gebruiken van de grootste vervoerder in het land van bestemming. Dit soort apps hebben doorgaans een routeplanner en geven je atuele informatie over de reis. 

Wil je op de hoogte blijven van reisnieuws? Meld je da aan voor onze gratis nieuwsbrief.