Werkt een waterflosser net zo goed als tandenstokers of flosdraad?
Flossen, ragen en stoken: de tandarts of mondhygiënist vertelt je bij elk bezoek hoe belangrijk dat is voor een gezond gebit. Veel tandartsen zien ook de waterflosser als belangrijk wapen in het gebitsverzorgingsarsenaal.
Waarom een waterflosser?
Met je tandenborstel bereik je niet alle hoekjes en gaatjes, en zelfs ragen of flossen schiet soms tekort. Bovendien is niet iedereen even handig met dat gepulk. Een waterflosser is daarom een goede aanvulling op je mondverzorging.
“Het apparaat straalt bacteriën en voedselresten weg op lastig bereikbare plekken in je gebit”, zegt tandarts Cristiana Martins.
“Als die resten blijven zitten, dan vormen ze tandplak en vervolgens krijg je bederf. De pulserende waterstraal van de flosser masseert bovendien het tandvlees. Dat zorgt voor betere doorbloeding en helpt om ontstekingen te verminderen.”
Hoe gebruik je een waterflosser?
Je gebruikt een waterflosser vóór het tandenpoetsen. Hoewel je hem eenvoudig bedient, moet je even oefenen om hem optimaal te gebruiken.
Hou de straal in een hoek van 90 graden op je tanden, begin achter in je mond en werk vervolgens naar voren. Vergeet niet langs de tandvleesrand te gaan en zorgvuldig tussen elke tand en kies te mikken.
Beugels maken flossen lastiger
Voor mensen met beugels, implantaten of kronen is traditioneel flossen vaak een extra uitdaging. Rond dit soort hulpmiddelen ontstaan namelijk extra moeilijk bereikbare plekjes. Daarom worden veel waterflossers geleverd met speciale opzetstukken hiervoor.
Voor de meeste mensen met een gezond gebit is een keer per dag waterflossen voldoende, stelt Martins. “Patiënten met orthodontische hulpmiddelen, of tandvleesproblemen kunnen het beter wat vaker doen.”
Antimicrobiële spoeling
Soms raadt Martins patiënten met tandvleesontstekingen aan om af en toe wat antimicrobiële spoeling toe te voegen in het waterreservoir van de flosser. “Daarmee dood je meer bacteriën en verminder je ontstekingen.” Doe dit niet te vaak, want dat kan verstoring van de gezonde bacteriebalans in je mond veroorzaken.
Blijf flossen en ragen
De waterflosser is volgens tandartsen overigens geen vervanging voor het gewone poetsen, flossen of ragen. Voor goed resultaat, kun je de verschillende methodes het beste combineren.
Zo kies je de juiste waterflosser
Ga je op zoek naar een waterflosser, dan is het best wel even puzzelen om het model te kopen dat het beste bij je past. Een paar dingen om over na te denken tijdens je zoektocht:
Draadloze modellen
Het voordeel: ze zijn compact, draagbaar en handig als je veel reist, of als je weinig ruimte in de badkamer hebt. Meestal werken ze met een oplaadbare accu of op batterijen. Wel leveren ze vaak een minder krachtige straal dan het tafelmodel en is het waterreservoir kleiner: meestal moet je tijdens één spuitbeurt water bijvullen.
Tafelmodellen
Dit type waterflosser is wat groter en sluit je via een basisstation aan op het stopcontact. Het heeft een groter waterreservoir en biedt vaak meer instellingen om de spuitdruk aan te passen.
Verstelbare drukinstellingen
Een waterflosser met verschillende standen voor de waterdruk is prettig als je gevoelig tandvlees hebt en een minder harde straal wil hebben. Of wanneer je juist wat harder wil spuiten, omdat je smalle spleetjes tussen je tanden hebt.
Opzetstukken
Kijk of het apparaat de opzetstukken heeft die voor jou belangrijk zijn:
- Standaard opzetstuk: Voor algemeen gebruik.
- Orthodontisch opzetstuk: helpt bij het verwijderen van plak- en voedselresten rondom orthodontische beugels.
- Parodontaal opzetstuk: Ontworpen voor het reinigen van tandvleespockets.
- Tandenborstelopzetstuk: Hiermee kun je poetsen en waterflossen tegelijk.
- Tongreiniger opzetstuk: Voor het verwijderen van bacteriën van de tong.
- Implantaat- en brugopzetstuk: Voor moeilijk bereikbare plaatsen bij implantaten en bruggen.