Wetenschappelijk bewijs! Dit is waarom je thuis je schoenen uit moet doen

Schoenen uittrekken 21 juni.jpg

In de tijd dat woningen voornamelijk tapijten vloerbedekking hadden, was het gebruikelijk om altijd de schoenen uit te doen. Tegenwoordig lijkt het steeds normaler om dit niet te doen en de schoenen aan te houden.

Toch zijn er meerdere redenen waarom het goed is wél de schoenen uit te doen. Radar zet het voor je op een rijtje!

Viezigheid en bacteriën

Dat de viezigheid van buiten niet hygiënisch is voor je vloer, weet je natuurlijk al. Maar wist je ook dat het echt gevaarlijk kan zijn? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zowel coliform als E. colie bacterieën aan de schoenen blijft zitten. Dit zijn bacteriën die vaak via openbare toiletten en/of dierlijke resten worden verspreid. Hierdoor kun je onder bijvoorbeeld diarree of een urineweginfectie oplopen en dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Heb je sowieso al last van smetvrees? Wees je dan bewust dat hetzelfde onderzoek laat zien dat er gemiddeld zo’n 421.000 (!) bacteriën aan de buitenkant van een schoen zitten. Een schoenenrek is daarom geen overbodige luxe.

Liefde voor je voeten

Ook als je zuinig bent op je voeten is het belangrijk thuis je schoenen uit te doen. Ten eerste is het bevorderlijk voor je houding en balans om af en toe lekker op je blote voeten te lopen (nog een reden om de vloer schoon te houden) en hebben kinderen die dat doen, minder kans platvoeten te ontwikkelen.

Daarnaast is het voor je schoenen om af en toe te laten ‘herstellen’. Door schoenen constant te belasten, verslijten de zolen sneller en bovendien hebben schoenen tijd nodig om terug te buigen naar originele staat. Ook niet onbelangrijk: schoenen vangen veel zweet op en door ze uit doen hebben ze meer tijd om op te drogen. 

Bescherm de vloer

Behalve de bovenstaande redenen, is het ook goed voor de staat van je vloer als schoenen niet binnen worden gedragen. En als je denkt dat je met laminaat geen permanente schade kunt oplopen, dan heb je het mis! Schoenen zijn namelijk notoire krassenmakers. Vooral kleine steentjes die ongemerkt onder de zool komen kunnen het laminaat aardig verpesten.

Bron: RTL Nieuws/ Libelle