background branding

WhatsApp-tip: hoe schakel je blauwe vinkjes uit en verberg je 'laatst gezien'?

Whatsapp 270921 .jpg

De chatdienst WhatsApp is populair, maar niet al zijn functies zijn even geliefd bij wie voorzichtig is met zijn privacy. Zo zijn er de 'leesbevestigingen' aka blauwe vinkjes die je contacten laten weten wanneer je hun berichten hebt gelezen. De 'laatst gezien'-melding laat mensen zien wanneer je voor het laatst online was. Je kunt van deze functies af door ze in de app uit te schakelen.

Er zijn eenvoudige manieren om te voorkomen dat anderen weten wanneer je hun berichten leest of wanneer je voor het laatst online was op de app. Voordat je deze opties uitschakelt, moet je weten dat je ook zelf geen leesbevestigingen meer zult ontvangen, en niet meer zult kunnen zien wanneer iemand laatst de app gebruikte. 

Leesbevestigingen en 'laatst gezien' uitschakelen

Zo bescherm je zowel voor Android als iOS je privacy in WhatsApp:

  1. Open WhatsApp Open de app op je smartphone om de optie uit te schakelen.  
  2. Tik op de drie stippen In de rechterbovenhoek van de app vind je drie verticale stippen.   
  3. Ga naar Instellingen Ga nu naar de optie 'Instellingen' en tik op 'Account' en klik vervolgens op 'Privacy'.  
  4. Lezen van ontvangstbevestigingen uitschakelen Onder 'Wie kan mijn gegevens zien' verschijnt een lijst met opties. Schuif de knop naast 'Leesbewijzen' (of 'Ontvangstbevestigingen lezen') naar links, zodat die van groen naar grijs verandert.  
  5. Laatst gezien uitschakelen Tik nu in hetzelfde scherm bovenaan op de optie 'Laatst gezien'. Vink de optie 'Niemand' aan, als je niet wil dat iemand nog ziet wanneer je laatst online was. Je kunt ook kiezen voor 'Mijn contacten' als je alleen maar wil dat geen andere mensen dan je eigen contacten kunnen zien wanneer je de app laatst gebruikte. Iedereen die jouw nummer heeft, kan je namelijk in WhatsApp opzoeken en deze informatie zien, ook zonder dat ze als jouw contact opgeslagen zijn.

Uitschakelen kan niet voor groepsgesprekken

Na het uitschakelen van de ontvangstbevestigingen kan de ontvanger je bericht nog wel zien in de notificaties, maar ze zullen niet meer als gelezen worden weergegeven. In groepschats tonen de dubbele grijze vinkjes wanneer iedereen in het gesprek het bericht heeft ontvangen.

Let wel, het uitschakelen van de blauwe vinkjes zal de leesontvangsten voor groepschats of afspeelontvangsten voor spraakberichten niet uitschakelen. Er is geen manier om die instellingen uit te schakelen.

Andere tips voor meer controle over je WhatsApp-gegevens lees je in dit artikel.