Zijn je berichten wel veilig? Zo zit het met de privacy van WhatsApp, Telegram, iMesssage, Signal en meer

28082021 berichtenapps.jpg

We zijn zo gewend aan het gebruik van berichtenapps, dat het tegenwoordig bijna niet meer is weg te denken. Maar ben jij eigenlijk wel goed op de hoogte van de privacylabels van apps als WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger, Signal en iMessage?

We hebben de informatie over de privacy van deze apps voor je op een rijtje gezet.

WhatsApp

WhatsApp is waarschijnlijk de meestgebruikte berichtenapp uit het rijtje. Je kunt met de app (video)bellen, foto’s en bestanden versturen, én uiteraard chatten. De app werd in februari 2014 overgenomen door Facebook.

Nieuw voorwaarden

Deze overname heeft ertoe geleid dat gebruikers van WhatsApp akkoord moeten gaan met nieuwe privacyvoorwaarden. Hierdoor mag WhatsApp data delen met Facebook, máár vanwege de privacywetgeving mag Facebook de data van Europese WhatsApp-gebruikers wettelijk gezien niet gebruiken. Er zou in theorie dus niks veranderen door deze nieuwe gebruiksvoorwaarden.

'Te veel druk uitoefenen'

Desalniettemin stelt de Consumentenbond dat WhatsApp te veel druk uitoefent op zijn gebruikers om het privacybeleid en de nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren. Daarnaast is de bond van mening dat de voorwaarden niet transparant geformuleerd worden en dat deze moeilijk te begrijpen zijn.

Privacylabel

Maar hoe zit het dan met het privacylabel van de app? 'WhatsApp (en Facebook Messenger) komen erg slecht uit de bus wanneer die privacylabels worden vergeleken met andere berichtenapps', stelt Zak Doffman, redacteur bij Forbes op het gebied van cyberbeveiliging. 'Er zijn te veel gegevens in te veel categorieën en alles wat wordt verzameld, wordt gekoppeld aan gebruikersidentiteiten. Signal, Telegram en iMessage presenteren zich heel anders.' Over deze apps volgt later meer.

WhatsApp meldt zelf het volgende over de privacy van de app: 'We doen er alles aan om de privacy van onze gebruikers te waarborgen, en dat laten we aan het begin van elk gesprek zien. We hebben in 2016 end-to-end-encryptie. toegepast in de gehele app, waardoor oproepen, berichten, foto's, video's en spraakberichten alleen worden gedeeld met de bedoelde ontvanger. Niemand anders, zelfs wij niet, kan ze lezen. Door end-to-end-encryptie worden berichten niet op onze servers opgeslagen nadat ze zijn gelezen.'

Toelichting privacylabel

Maar dit gaat alleen over de end-to-end-encryptie. In een toelichting over het privacylavel meldt het bedrijf: ‘We moeten wat gegevens verzamelen om een betrouwbare wereldwijde communicatiedienst te bieden.' Je kunt de volledige toelichting hier vinden.

00 27082021 privacy WhatsApp.jpeg
Privacylabel WhatsApp

Telegram

​Telegram biedt een gratis berichtendienst waarmee je kunt chatten en video's, afbeeldingen, spraakberichten, emoji's en stickers kunt versturen. Daarnaast kun je ook (video)bellen met Telegram.

Beveiligd chatten

Telegram biedt bovendien de mogelijk om een 'geheim gesprek' starten (klik op de drie omgekeerde stippen en selecteer ‘Geheime chat’). Met deze optie kun je versleutelde berichten sturen via zogenaamde end-to-end-encryptie, waar alleen jij en je gesprekspartner (met maar één apparaat) toegang toe hebben. Ook Telegram zou de berichten niet kunnen lezen en ze worden verder nergens opgeslagen.

Aanvullende functies van deze geheime chat zijn:

  • Je kunt berichten na een bepaalde tijd automatisch te laten verwijderen.
  • Je krijg een melding als je gesprekspartner een screenshot maakt van de chat.
  • Het is het niet mogelijk om berichten uit de geheime chat door te sturen of op te slaan. 

Hoe zit het met de privacy van Telegram?

Er is ook wat kritiek op het privacylabel van Telegram. 'Waar het voorheen basiscontactgegevens, contactlijsten en een identificatiecode verzamelde, heeft het nu aankoopgeschiedenissen en financiële informatie, precieze locaties en gebruikersinhoud toegevoegd, inclusief e-mail en sms-berichten, audio en media. Deze gegevens linken terug naar gebruikers en hun identiteit', aldus Doffman. Echter, Telegram verzamelt nog steeds minder informatie dan WhatsApp.

Telegram is een cloudservice. 'Alle gegevens worden zwaar versleuteld opgeslagen en de encryptiesleutels worden in elk geval opgeslagen in verschillende andere datacenters in verschillende rechtsgebieden', meldt het bedrijf zelf. Volgens Doffman klinkt dat misschien goed, 'maar het is geen end-to-end-codering. Simpel gezegd: je inhoud wordt alleen gecodeerd tussen jouw apparaat en de cloud van Telegram, en Telegram heeft de sleutels om deze te decoderen. Er is geen technische belemmering om dit te doen. Dat is wezenlijk anders dan de zekerheid die anderen bieden. zorg dat je dat begrijpt'.

Zelf adviseert hij Telegram met de nodige voorzichtigheid te gebruiken. 'Je kunt het blijven gebruiken. Het is zo veilig als Signal, maar het is niet zo veilig als iMessage, en het is zelfs niet zo veilig als WhatsApp. En dus is het onzinnig om WhatsApp voor Telegram te verlaten vanwege angst voor veiligheid of privacy.'

00 27082021 Telegram.jpeg
Privacylabel Telegram

Facebook Messenger

De techredacteur is erg kritisch over Facebook Messenger: 'Terwijl de WhatsApp alle inhoud tussen afzenders en ontvangers versleutelt en ervoor zorgt dat niemand - zelfs Facebook niet - er iets van kan lezen, doet Facebook Messenger dat niet.' Om die reden adviseert hij Facebook Messenger niet te gebruiken voor je persoonlijke chats. Het bedrijf geeft toe dat het de inhoud van berichten controleert.

00 27082021 Facebook Messenger.jpeg
Privacylabel Facebook Messenger

Signal

Een ander alternatief is Signal. Signal is gratis en gaat wat verder in het beveiligen van je privacy. 'De techniek die Telegram in de geheime chat gebruikt, de end-to-end-encryptie, is bij Signal in elke chat toegepast. Dit betekent dus dat alle berichten versleuteld zijn en dat alleen de lezer en de ontvanger een bericht kunnen lezen.'

Verder verzamelt Signal geen gegevens van gebruikers over bijvoorbeeld locaties en gesprekken, wat bij WhatsApp wel gebeurt. Signal heeft alle functies van een standaardchatdienst.

00 27082021 SIgnal.jpeg
Privacylabel Signal

iMessage

iMessage is een berichtenapp van Apple. Als je een product van hen hebt (iPhone, iPad, iMac of iPod), kun je hiervan gebruikmaken. Via 'Berichten' (waar je ook sms'jes verstuurt) kun je via je internetverbinding gratis berichten, foto's en video's verzenden als je gesprekspartner ook een geschikt Apple-apparaat mét internetverbinding heeft. Zo niet, dan gaat het bericht eruit als sms en worden er kosten in rekening gebracht. Een groen bericht is een sms en een blauw bericht is een bericht via iMessage. Ook iMessage is beveiligd met end-to-end-encryptie.

Privacy van iMessage

Er is een sterk contrast tussen het privacylabel van iMessage en WhatsApp. 'Hoewel alle metadata van WhatsApp is geclassificeerd als 'gegevens die aan jou zijn gekoppeld', zijn de enige iMessage-metadata die aan de identiteit van een gebruiker worden gekoppeld, je e-mailadres, telefoonnummer, apparaat-ID en zoekgeschiedenis.'

Simpel gezegd betekent dit dat alle aanvullende gegevens die iMessage verzamelt om het platform en het gebruik ervan te controleren, niet aan individuen worden gekoppeld, terwijl bij WhatsApp alles teruglinkt.

Volgens Doffman is iMessage daarom beter dan WhatsApp, als het op privacy aankomt. Maar hij is echter het meest te spreken over Signal. 'Deze app maakt alleen gebruik van één item metadata - je eigen telefoonnummer - en zelfs dat is niet gekoppeld aan je identiteit. Wat Facebook Messenger betreft: ik heb gebruikers herhaaldelijk geadviseerd om over te schakelen naar een alternatief.'

00 28082021 iMessage klaar.jpg
Privacylabel iMessage