background branding

Wie wil, kan vaccin Janssen krijgen

23062021 janssen.jpg

Voor het eerst kunnen mensen in heel Nederland zelf kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Vanaf woensdag kunnen mensen een afspraak maken voor een prik met het vaccin van Janssen.

Telefoonnummer Janssen-vaccin

Het telefoonnummer waar mensen vanaf woensdag naartoe kunnen bellen voor het maken van een afspraak voor een prik met het coronavaccin van Janssen is 0800-1295. Vanaf 10.00 uur is het nummer beschikbaar. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte het nummer woensdagochtend op zijn ministerie bekend.

Beperkte voorraad

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Maar één prik nodig

Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten mensen twee inentingen krijgen. Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen dat nummer bellen.

Update

Telefoonnummer Janssen tijdelijk niet bereikbaar

Mensen kunnen momenteel niet bellen met het speciale telefoonnummer voor prikafspraken met het coronavaccin van Janssen. Dat nummer, 0800-1295, is door "extreem grote belangstelling" niet bereikbaar. Alle lijnen liggen plat, zegt de organisatie GGD GHOR Nederland.

Het nummer was sinds 10.00 uur in de lucht. In de eerste paar minuten waren er "70.000 belpogingen", zegt de GGD. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene afsprakennummer 0800 7070, waardoor het ook bij dat callcenter heel druk werd.

GGD GHOR Nederland vraagt mensen om voorlopig niet naar het speciale telefoonnummer te bellen. 'Alleen dan kunnen we terug in de lucht komen', aldus een woordvoerster.

Het is niet bekend hoeveel mensen erin zijn geslaagd een prikafspraak voor het Janssen-vaccin te maken.

Bron: ANP