Wil je de jubelton schenken vóór 2023? Zo regel je dat in 2022 (voor maar 1 euro)
Je moet haast maken als je je kind wilt helpen om een huis te kopen, want de jubelton verdwijnt in 2023. Je hebt nog maar tot 31 december 2022 om gebruik te maken van de jubelton-regeling, die je ruim 10.000 euro aan belastinggeld kan besparen. Gelukkig kun al een eerste stap zetten naar dat belastingvoordeel door maar 1 euro te schenken. Radar legt uit hoe je je kind het handigst helpt aan een huis.
Het kabinet besloot begin 2022 om de jubelton af te schaffen, omdat hij kansenongelijkheid vergrootte en huizenprijzen opdreef. Nu de deadline voor afschaffing nadert, spreekt Radar twee experts over het belastingvoordeel dat jij nog net kunt pakken: Jeroen Wolfsen van Moneywise en Matthijs Kregting van Duijd Fiscalisten.
Wat is een jubelton? En wat zijn de voorwaarden?
De jubelton is een belastingregeling (officieel ‘eenmalig verhoogde vrijstelling eigen woning’) waardoor je een bedrag van 106.671 euro belastingvrij aan iemand mag schenken. Die persoon moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en moet het geld gebruiken voor haar eigen woning. Dat kan betekenen dat ze met het geld een eigen huis koopt; haar eigen huis verbouwt of onderhoudt; een hypotheek of restschuld van haar eigen woning aflost; of de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van haar eigen woning afkoopt.
De persoon aan wie je een jubelton geeft, hoeft niet je eigen kind te zijn. In de praktijk is dat vaak wel zo, dus in dit artikel nemen we voor het gemak aan dat jij jouw kind, Julia, een jubelton wilt geven om een huis te kopen.
Zonder de jubeltonregeling moet je schenkbelasting betalen als je een ton overmaakt aan Julia. De schenkbelasting voor kinderen is 10 procent, dus de jubeltonregeling kan je 10.667 euro schelen.
Wanneer heeft het zin om een jubelton te schenken?
Het heeft zin om nog vlug gebruik te maken van de jubeltonregeling als je meer dan 27.231 euro kunt schenken. Want hoewel de jubelton verdwijnt in 2023, blijft er een andere regeling bestaan waarbij je Julia 27.231 euro kunt schenken zonder belasting te betalen: een zogenaamde vrijstelling voor vrij te besteden bedrag. Deze vrijstelling geldt overigens alleen voor kinderen, terwijl je de jubelton aan iedereen kunt schenken.
Echter, als je een ton op de bank hebt staan, kun je die ook op een andere manier gebruiken om Julia aan een huis te helpen, namelijk via een familiehypotheek. Daarover later meer.
Hoe schenk je de jubelton aan je kind?
Ook al verdwijnt de jubelton per 2023, je hoeft Julia niet een volledige ton te geven vóór 31 december 2022. Je kunt de jubelton namelijk in twee delen schenken: het eerste deel in 2022 en het tweede deel in 2023. ‘Schenk je een gedeelte in 2022, dan heb je het hele jaar 2023 nog om te beslissen of je de overige ruimte van de jubelton ook nog vrijgesteld kan schenken,’ zegt fiscalist Matthijs Kregting.
Het maakt daarbij niet uit hoe ongelijk de twee delen zijn, vult financieel adviseur Jeroen Wolfsen aan. Je hoeft maar 1 euro over te maken voor 31 december 2022, en hebt daarna tot en met 31 december 2023 om de rest over te maken. (Hier legt de belastingdienst dat uit)
Julia doet vervolgens uiterlijk 28 februari 2023 belastingaangifte, waarbij ze aangeeft dat die ene euro onderdeel is van de ‘eenmalig verhoogde vrijstelling eigen woning’ - de jubelton, met andere woorden. Nadat het tweede deel van het geld is gestort, moet Julia ook dat aangeven.
Moet je langs de notaris om de schenking te regelen?
‘Nee,’ zegt Kregting, ‘je mag het gewoon overmaken. Mijn advies is wel om een overeenkomst op te stellen.’ En Wolfsen raadt aan om zo’n schenkingsovereenkomst toch wel bij de notaris te regelen, ook al is dat juridisch en fiscaal niet nodig.
Als Julia getrouwd is, kun je met een schenkingsovereenkomst bijvoorbeeld regelen of de jubelton privévermogen van Julia moet blijven, zodat hij niet tot de gemeenschap van goederen gaat behoren; en wat er met het geld moet gebeuren als Julia overlijdt.
De jubelton gebruiken om een huis te kopen
Julia heeft tot en met 31 december 2024 om de jubelton uit te geven aan een huis. Lukt het haar niet om een huis te kopen? Dan kunnen er twee dingen gebeuren: Julia betaalt alsnog belasting of geeft het geld terug aan jou.
Julia kan het geld houden zonder een huis te kopen, maar ze heeft dan niet voldaan aan de voorwaarden van de regeling, stelt Kregting. Dat moet ze uiterlijk 31 mei 2025 melden aan de belastingdienst. Vervolgens betaalt ze in 2025 alsnog schenkbelasting over de jubelton.
Andere optie: je kunt een bepaling opnemen in je schenkingsovereenkomst dat Julia het geld teruggeeft als ze het geld niet gebruikt voor een eigen huis. Dat heet een ontbindende voorwaarde. In zo’n geval wordt er geen belasting geheven op jouw schenking aan Julia of op haar teruggave ervan.
Wanneer is een familiehypotheek een betere optie?
Je kunt Julia ook helpen met haar huizenjacht via een familiehypotheek. Wanneer is dat een betere optie? Wolfsen geeft daar een scenario van: ‘Als je maar 1 ton cash hebt liggen en 3 kinderen hebt, dan kun je ze niet allemaal een jubelton meegeven. Je hebt een huis met een overwaarde van meerdere tonnen. Je gebruikt de overwaarde om geld te lenen bij je eigen bank, en dat geld leen je uit aan meerdere kinderen in de vorm van familiehypotheken.’
Hoe werkt een familiehypotheek?
Bij een familiehypotheek leen je Julia een ton uit, in plaats van die cadeau te doen. Daar spreek je een rente over af. ‘Je mag niet zomaar een rente bedenken,’ waarschuwt Wolfsen. Je moet in de buurt zitten van de marktrente.
Je eerste gedachte is misschien om een relatief lage rente te kiezen. Toch kan het omgekeerde juist gunstig zijn. Want als Julia de rente en de aflossing van de hypotheek betaalt, dan kan ze hypotheekrenteaftrek krijgen. Met andere woorden, de belastingdienst betaalt dan mee aan de familiehypotheek. En omdat de rente relatief hoog is, betaalt de belastingdienst relatief veel mee.
De rente en aflossing die jij krijgt van je kind, kun je vervolgens belastingvrij terugschenken aan je kind, als je dat wilt. Dat doe je door gebruik te maken van de jaarlijkse 6.035 euro schenkingsruimte. ‘Zo heb je een leuk kasrondje,’ zegt Wolfsen.