'Windmolens lekken extreem schadelijk broeikasgas'
Windmolens en schakelstations bevatten een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas als isolatiemateriaal. Jaarlijks lekken alleen al in ons land honderden kilo’s van dit zwavelhexafluoride de atmosfeer in, meldt De Telegraaf.
De Nederlandse netwerkbedrijven en drie van de grootste internationale bouwers van transmissie-apparatuur, ABB, Siemens en General Electric, bevestigen het gebruik van het broeikasgas.
Handig voor isolatie, maar schadelijker dan CO2
Zwavelhexafluoride, kortweg SF6, wordt al sinds de jaren 60 gebruikt om schakelstations in het elektriciteitsnetwerk te isoleren, zoals het trafohuisje om de hoek, maar vooral bij midden- en hoogspanningsstations. Ook in het binnenste van windmolens wordt het gas vaak gebruikt. Het gebruik van SF6 verkleint namelijk het risico op kortsluiting.
Jaarlijks lekken echter alleen al in ons land honderden kilo’s de atmosfeer in. Een SF6-molecuul is 3,3 maal zo zwaar als een CO2-molecuul en blijft duizenden jaren actief.
Zoektocht naar alternatieven
De Telegraaf krijgt van de producenten van schakelapparatuur en windmolens te horen dat er wel wordt gekeken naar alternatieven, maar dat dit lastig is omdat klanten vaak liever de goedkope en bewezen optie kiezen.
Update: windmolens zijn tienduizenden keren minder schadelijk dan fossiele alternatieven
SF6-uitstoot windmolens valt in het niet bij CO2 van alternatieven
Bron: ANP Mediawatch / De Telegraaf