Winkelen bij de boer is 'in'

boer_groente_780.jpg

Polluitslag.

Koop jij weleens producten direct van de boer? Een ruime meerderheid van in totaal 535 pollrespondenten zegt dat te doen.

Uit Belgische media bleek deze maand dat steeds meer boeren hun eigen producten verwerken en deze zelf aan de consument verkopen - dus zonder tussenkomst van een supermarkt. Leeft deze trend ook in Nederland?

Verkoop langs de weg

We leggen de vraag voor aan de leden van het Radar Testpanel. Een meerderheid (62%) koopt weleens rechtstreeks bij de boer. Ruim de helft (53%) van deze groep doet dat regelmatig. De andere 47 procent doet het heel af en toe, bijvoorbeeld bij verkoop langs de weg.

Een derde van de totale groep respondenten neemt nooit producten direct van de boer af. 5 procent, tenslotte, is 'eigen boer': deze groep geeft aan zelf van alles te produceren.

Toegenomen vraag

Uit cijfers van Wageningen UR blijkt dat rechtstreekse verkoop inderdaad groeit: een toegenomen vraag vanuit de consument heeft de omzet van boerderijwinkels doen stijgen (gemeten tussen 2007 en 2013). De onderzoekers vermoeden dat de hogere omzet vooral komt van grote boerderijwinkels die verder groeien. Kleinere verkooppunten stoppen eerder vanwege zware concurrentie van andere winkels die zich profileren met (echte en onechte) streek- en boerderijproducten.

Eerlijke prijs voor de boer

Klanten van boerderijwinkels vinden het vooral belangrijk dat ze verse producten krijgen, die duurzaam en diervriendelijk worden geproduceerd. Ook aan goede service en een eerlijke prijs voor de boer wordt belang gehecht.

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls? En aan de enquêtes van het Radar Testpanel? Schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid, via deze vragenlijst. Wie al lid is van het Testpanel, vindt de nieuwe poll op de persoonlijke pagina.