Word je dronken van de alcohol in deze absurde yoghurt?

22-08-22-yoghurt-zuivelhoeve-alcohol-licor-43-37723566_m-2.jpg

Het lijkt een grap: yoghurt met likeur. Heeft het Instagram-account ‘Wat ik mis in de supermarkt’ dit bedacht? Nee, producent Zuivelhoeve heeft de zogenaamde ‘Boer'n Yoghurt Licor43’ écht in de schappen gezet. Maar mag een toetje met alcohol wel in het normale schap staan? En kun je er dronken van worden? 

Op de verpakking van de Boer'n Yoghurt Licor43 staat wel in kleine letters dat er alcohol in zit, maar niet precies hoeveel. Dus we zoeken contact met een woordvoerder van Zuivelhoeve om twee vragen te stellen: wat voor alcoholpercentage heeft de yoghurt? En wat voor regels gelden daarvoor? 

Hoeveel alcohol zit in Boer'n Yoghurt Licor43?

Zuivelhoeve zegt dat het toetje 0,04 procent alcohol bevat in totaal, dus de yoghurt en het likeurdeel bij elkaar opgeteld. Dat het percentage niet staat vermeld, komt doordat dat niet hoeft van de wet. De woordvoerder schrijft: ‘Men is verplicht vanaf 1,2 procent alcohol in het eindproduct, het effectieve percentage alcohol op het etiket te vermelden. In de Boer’n Yoghurt Licor 43 is het effectieve alcoholgehalte < 1 procent. Vandaar dat de 0,04 procent niet gedeclareerd wordt op de verpakking.’ 

Kun je er dronken van worden?

Hoe zit het met het effect van zo’n kleine hoeveelheid alcohol? Kun je de Bob zijn als je dit toetje eet? Het antwoord is ja. Je kunt praktisch niet aangeschoten worden van 0,04 procent alcohol. Dat blijkt uit een experiment waarin proefpersonen minstens zes glazen bier dronken met 0,1 procent alcohol: in hun bloed werd geen tot nauwelijks alcohol gemeten. 

Kun je het aan je kind geven?

Kun je deze yoghurt dan aan een kind geven? Liever niet, zegt Zuivelhoeve: ‘Ondanks dat het alcoholpercentage zeer laag is, zouden wij niet adviseren om dit aan kinderen onder de 18 jaar te geven.’ Maar je kind kan het toetje wel zelf kopen. De NVWA laat weten dat kinderen onder de 18 producten met alcohol mogen kopen als het percentage onder de 0,5 procent ligt.