Worden zonneparken ook uitgeschakeld tijdens piekbelasting?

Zonneparken

De omvormers van zonnepanelen van consumenten kunnen uitschakelen bij piekbelasting. Waarom? Om overspanning te voorkomen en ruimte te creëren op het stroomnet. Worden de omvormers van zonnepanelen van grote opwekkers zoals zonneparken dan ook uitgeschakeld? Radar zoekt het voor je uit.

Veelgestelde vragen

Via het Radar-forum en de mailbox komen er geregeld vragen binnen over dit onderwerp. Eigenaars van zonnepanelen doen hun best om met het uitzetten van hun eigen zonnepanelen, de salderingsregeling en terugleverkosten om te gaan. Lezers laten weten dat als ze langs de weg honderden zonnepanelen in een veld zien staan, ze zich afvragen: worden deze dan ook uitgezet? Hoe werkt dat?

Om deze vragen te beantwoorden ging Radar in gesprek met energieleverancier Eneco en netbeheerder Liander.

Hoe werkt het ‘uitzetten’ bij zonneparken? 

Een woordvoerder van Liander legt uit: “Het inperken van een zonnepark is niet direct te vergelijken met het uitzetten van omvormers bij jouw zonnepanelen thuis. Huishoudens zijn aangesloten op het laagspanningsnet. Zonneparken zitten op het hoog- en middenspanningsnet. Omdat deze op een verschillend elektriciteitsnet zitten, hebben ze met verschillende pieken te maken.”

Toch geldt ook voor wind- of zonneparken: op een dag met veel wind of zon kan ons huidige elektriciteitsnet niet aan hoeveel er wordt opgewekt. Als er ‘file’ dreigt op het hoog- of middenspanningsnet, wordt de aanvoer van zonneparken gedeeltelijk of volledig ingeperkt. 

Zoeken naar balans

Dat inperken of begrenzen wordt ‘curtailment’ genoemd. Dit wordt toegepast op piekmomenten, zodat de zonne- en windparken niet meer leveren dan het net aankan.

Curtailment wordt vooral ingezet om het energienet in balans te houden. Zoeken naar die balans is voor energieleveranciers en netbeheerders erg belangrijk. Dat komt omdat opgewekte stroom direct verbruikt moet worden. Vraag en aanbod moeten dus altijd op elkaar zijn afgestemd. Een woordvoerder van Eneco legt het belangrijkste verschil tussen de panelen van consumenten en zonneparken uit. 

“De consument levert stroom en gebruikt het ook. Dat is een wisselwerking. Bij een zonnepark is het eenrichtingsverkeer: die leveren en leveren. Daarom is het gemakkelijker te voorspellen hoeveel stroom een zonnepark wanneer aan het net gaat leveren. 

Bij Eneco zijn meteorologen in dienst om aan de hand van het weer te bepalen hoeveel stroom er binnen gaat komen en hoeveel er nodig gaat zijn. Met de voorspelling wordt overlegd met de parken en besloten wat aan of uit moet.”

Blik op de toekomst

Om nog verder controle op de piekmomenten te hebben, kondigde Eneco eerder deze zomer aan dat zij met een nieuw systeem gaan werken. Bedrijven met meer dan honderd zonnepanelen kunnen in aanmerking komen voor een zogenaamd opt-out kastje. Deze bedrijven zijn dikwijls aangesloten op het laagspanningsnet, net als huishoudens.

Het kastje doet hetzelfde als wat curtailment voor zonneparken doet. Als er te veel stroom wordt aangeleverd op een bomvol stroomnet, kan Eneco de zonnepanelen aansturen en afstemmen op een piek. Zo worden de zonnepanelen van bedrijven slimmer gebruikt. Bedrijven met een kastje worden gecompenseerd voor het verschil in levering en gebruik.

“Het kan zijn dat door deze kastjes de omvormers bij consumenten minder vaak worden uitgeschakeld, omdat het laagspanningsnet verlicht wordt. Ook hier gaat het om balans. We hopen door dit te doen meer grip te krijgen op overlast op het net,” aldus de woordvoerder van Eneco.

Komen dit soort regelingen ook voor consumenten?

"We willen dit soort maatregelen (zoals bij zonneparken) ook wel bij de consument, maar dat is lastig te vertalen. Er zijn veel meer consumenten, die in kleinere hoeveelheden aanleveren. Het is voor ons nu gemakkelijker om deze afspraken met bedrijven met veel panelen te maken.

In de toekomst zullen er echt vergelijkbare dingen komen voor consumenten, daar zetten we ons voor in. Maar dat moet goed gebeuren”, sluit de woordvoerder van Eneco uit.