Yogadocenten trekken aan de bel over puppy yoga: ‘Ik heb aangifte gedaan’

Puppy Yoga

In de uitzending van maandag 11 maart besteden we aandacht aan een opkomende trend: puppy yoga. Stichting VIER VOETERS uitte hier onlangs al hun zorgen over.

Onprettig gevoel

Toen yogalerares Milou gevraagd werd om puppy-yogales bij Puppies & Yoga Amsterdam te geven, leek haar dat in eerste instantie vooral een mooie manier om yoga meer toegankelijk te maken. “Van yoga verspreiden word ik altijd enthousiast. Misschien was dit een luchtige en schattige manier om dat te kunnen doen”, vertelt ze. 

Radar vroeg Puppies & Yoga Amsterdam om reactie, deze reactie is hier te lezen. 

Toch kreeg ze al bij binnenkomst een onprettig gevoel. “Het was stampvol, er lagen allemaal matjes dicht op elkaar geramd”, legt ze uit. Het eerste half uur gaf Milou haar yogales, waarbij de jonge hondjes zelf hun gang konden gaan. Na een half uur kregen de yoga studenten de mogelijkheid om met de hondjes te spelen en te knuffelen. 

Puppy’s wakker maken

Zodra het yoga-onderdeel van de les voorbij was, werden de puppy’s volgens Milou wakker gemaakt en bij de studenten op schoot gelegd. “Die pups moesten toen geforceerd knuffelen. Het voelde heel verkeerd”, zegt de yogalerares. 

Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS schrikt van het verhaal van Milou. De woordvoerder van VIER VOETER uit allereerst zijn zorgen over het wakker maken van de slapende puppy’s: “In de puppy-tijd moeten pups heel veel slapen. Dat kan niet worden gegarandeerd tijdens zo’n les. Zeker niet als ze wakker gemaakt worden”. 

Braken van overprikkeling 

Na de eerste yogales zag Milou hoe een van de pups moest overgeven. In een gesprek met de fokker zou deze haar hebben verteld dat het dier moest overgeven van de overprikkeling, en daarom niet meer met de derde les zou meedoen. Voor Milou was dit de druppel. Ze besloot uiteindelijk haar laatste les niet af te maken. Ook na de yogales bleef Milou achter met een naar gevoel. “Ik heb aangifte gedaan”, vertelt ze. “De politie is ook langs geweest, maar ze konden niks doen. Wettelijk schijnt het gewoon te mogen.” 

“Het is zorgwekkend om te horen dat de dieren ook fysiek reageren op de prikkels door bijvoorbeeld te braken”, reageert de woordvoerder van VIER VOETERS. 

Foto's en filmpjes

Ook yogalerares Kim gaf op aanvraag een puppy-yoga les voor Puppies & Yoga Amsterdam. Ook zij was flink geschrokken van de situatie: “Zodra ik binnenkwam vertelde mijn hele lichaam mij dat ik daar weg moest”, vertelt Kim. “De managers van de ruimte waren duidelijk niet bevoegd om puppy’s te trainen of wat dan ook.”

“Iedereen zat bovenop de hondjes. Er werden foto’s en filmpjes gemaakt en het was gewoon erg druk”, verzucht de yogalerares. “De puppy’s kropen bij elkaar in hun bench. Ik kan me niet voorstellen hoe zij zich hebben gevoeld.” 

Onvoldoende toezicht op de puppy’s 

Na de dertig minuten durende yogales is ook Kim direct vertrokken. Terwijl ze zich klaar maakte om te gaan sprak ze kort met de fokker, bij wie ze haar zorgen uitte. “De fokker zei dat het goed is voor de socialisatie van de puppy’s”, zegt Kim.  De woordvoerder van VIER VOETERS verwerpt het idee dat de yogasessies bijdragen aan het socialiseren van de puppy’s, “Er is niks aan deze yogalessen dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de pups”, stelt hij. 

Bij zowel Milou als Kim was er een fokker aanwezig die toezicht houdt op de puppy’s, maar volgens de woordvoerder is dit niet voldoende. “Is de fokker dan een fokker van een fokvereniging, of is dat ook wel eens iemand met een gelegenheidsnestje? Meestal zijn dat ook geen gedragsdeskundigen op het gebied van honden. Zij kunnen dus ook niet altijd zien of een hondje overprikkeld is”, legt de woordvoerder uit.

Meer over