Zeemos, een wondermiddel of gewoon een hype?

Zeemos

Zeemos is een zeewier waarvan wordt beweerd dat het heel gezond voor je is. Klopt dat? Radar vraagt voedingswetenschapper Anneke Palsma.

Om welke mineralen gaat het?

Samen met de voedingswetenschapper heeft Radar gekeken naar wat er beweerd wordt rondom zeemos. Online wordt gezegd dat bijvoorbeeld zeemos-capsules veel calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink of fosfor bevatten. Allemaal stoffen die in essentie goed voor je zijn.

'’Er wordt gesuggereerd dat je bijvoorbeeld één capsule per dag moet nemen. Dit is heel tricky in het geval van plantaardige producten, omdat de mineralen uit plantaardige producten minder goed worden opgenomen door het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan calcium en ijzer. Bovendien weet je nooit hoe hoog de concentratie van de producten is.’’

De voedingswetenschapper legt uit: ‘’De concentratie van jodium kan hoog zijn omdat dit mineraal in grote hoeveelheden in zeewieren en algen kan voorkomen. Omdat je dat niet weet kun je daar teveel van binnenkrijgen.’’

Wel of geen zeemos?

Hoewel sommige stoffen dus niet goed door het lichaam worden opgenomen via dit soort capsules, brengt het gebruik van zeemos vermoedelijk geen gezondheidsrisico’s met zich mee. De vraag is dus meer of het echt nut heeft om het te gebruiken.

Palsma zegt het volgende: "Als consument weet je onvoldoende hoeveel mineralen er exact in zitten en hoe het zeemos-middelen zijn gemaakt."

Hoe kun je calcium en jodium het beste binnenkrijgen?

Zeemos is dus niet per se een wondermiddel waardoor je in één keer allemaal goede stoffen binnenkrijgt. Hoe je lichaam zoiets als calcium of jodium dan wel optimaal opneemt? ‘’Calcium wordt het beste opgenomen uit dierlijke producten, maar vanwege de anti-melk lobby zijn veel mensen nu op zoek naar calcium uit plantaardige producten. En dat weten de producenten natuurlijk.” 

Wat jodium betreft: als je een gezond dieet aanhoudt, dan krijg je dat genoeg binnen. De andere stoffen die in zeemos zitten, zoals magnesium en zink, kun je ook uit andere voedingsstoffen halen. Magnesium zit bijvoorbeeld in noten, melk, vlees en granen. Vissen en schelpdieren, peulvruchten, kaas, noten en zaden bevatten op hun beurt veel zink.