Zelf knoflooksaus maken? Zo simpel is dat

knoflooksaus.jpg

Knoflooksaus is één van de meest geliefde sauzen. Je kunt het natuurlijk kant-en-klaar in een fles kopen, maar het zelf maken is ook goed te doen. Bovendien is de zelfgemaakte variant een stuk gezonder. Hoe ga je te werk?

Wat zit er in knoflooksaus?

Net als bij andere sauzen wordt knoflooksaus pas écht alles als je er lekker veel van gebruikt. Wie een eetlepel van deze saus neemt, heeft al snel zo’n 60 calorieën extra op het bord liggen. Ook zit er relatief veel verzadigd vet in knoflooksaus, evenals suiker en smaakversterkende stoffen. 

Maak het zelf

Als je zelf je knoflooksaus maakt, kun je al deze stoffen achterwege laten. Je bepaalt dan zelf wat je wel en niet toevoegt. Hieronder een heerlijk recept voor een supersimpele magere knoflooksaus. De basis is romige griekse yoghurt. Zo krijg je ook nog belangrijke vitamines en goede mineralen binnen, zoals, magnesium, kalium en calcium. Deze saus zo’n tien calorieën per eetlepel. Genoeg voor tien eetlepels knoflooksaus: 

  • 90 gram Griekse yoghurt
  • 2 uitgeperste knoflooktenen 
  • 20 gram zure room
  • Een handjevol fijngehakte bieslook (of munt, peterselie, dille of oregano) 
  • Een eetlepel citroensap 
  • Wat peper en zout 

Wil je de saus nou nóg magerder? Dan kun je de griekse yoghurt nog vervangen voor een light versie. En wil je dan toch nog wat zoetigheid erin? Denk dan aan drupje honing of gembersiroop.