Zelfwoonplicht en opkoopbescherming: nog meer gemeenten treden op tegen pandjesbazen

pandjesbazen-gemeenten-09082022.jpg

Ruim een derde van de gemeenten bindt de strijd aan met vastgoedbeleggers. Zeker 127 nieuwe gemeentebesturen hebben plannen om pandjesbazen op achterstand te zetten, om onder meer starters een betere positie te geven op de woningmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de invoering van de zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming, meldt RTL Z op basis van een eigen analyse.

RTL Z bekeek daarvoor tientallen pas gesloten coalitieakkoorden, enkele maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Zo'n vijf maanden na de verkiezingen is slechts een handjevol gemeenten nog bezig met het formeren van een nieuw college van burgemeester en wethouders. De meesten zijn eruit.

Hoewel elke gemeente zijn eigen hete hangijzers kent, springt één onderwerp uit al die akkoorden: de woningmarkt. Bijna elk collegeprogramma noemt het tekort aan geschikte huisvesting voor de eigen inwoners een probleem. In veel gevallen zijn pandjesbazen met diepe zakken één van de boosdoeners.

Om hen dwars te zitten werken tientallen woonwethouders aan de invoering van een zelfbewoningsplicht, opkoopbescherming en andere zogenoemde 'anti-speculatiemaatregelen'. Ede is een voorbeeld van een gemeeente waar een zelfbewoningsplicht gaat gelden. 

Bron: ANP Mediawatch / RTL