'Zet BSN op andere pagina in paspoort'

Het burgerservicenummer (BSN) zou niet meer op dezelfde pagina van het paspoort moeten staan als de pasfoto en de overige persoonsgegevens. Minister Ronald Plasterk gaat bekijken of het mogelijk is het nummer op een andere bladzijde te zetten. Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer in reactie op een voorstel van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Door het BSN te verplaatsen wordt het moeilijker om identiteitsfraude te plegen. 'Als je dan een kopie van je paspoort moet achterlaten, staat je BSN er niet op', aldus Van Toorenburg. 'Nu geef je je paspoortnummer, BSN en pasfoto weg. Daarmee kunnen mensen via allerlei systemen meer gegevens van jou lospeuteren. Door het verplaatsen van het BSN-nummer, maak je dat een heel stuk moeilijker.'

Na 1 oktober komen de nieuwe modellen van de id-kaart en het paspoort beschikbaar. Op de nieuwe id-kaart gaat het BSN al naar de achterzijde. Voor het paspoort moet nog even worden gekeken of en hoe het nummer verplaatst kan worden, maar Plasterk was daar wel enthousiast over.

Iedereen die bij de gemeente staat ingeschreven heeft een persoonlijk burgerservicenummer (BSN), voorheen het sofinummer. Dit nummer staat onder meer op het paspoort, identiteitsbewijs en het rijbewijs. Het BSN is al veiliger tegen identiteitsfraude dan het oude sofinummer.

Zie ook Radars uitzending over het burgerservicenummer (april 2011).

Bron: ANP