ANWB wil verbod op afgeven paspoort

paspoort86_780.jpg

Er moet een verbod komen op het inleveren van het paspoort van vakantiegangers bij vakantieverblijven en verhuurbedrijven, omdat het risico van identiteitsfraude groot is.

Daarvoor waarschuwt de ANWB woensdag. De toeristenbond vraagt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) actie te ondernemen.

Hoe scherm je je BSN af?

Veel hotels en campings eisen van de gasten het paspoort. Ze maken vaak een kopie voor hun administratie. De ANWB raadt mensen af het paspoort af te geven of te laten kopiëren. Als het toch wordt gekopieerd raadt de ANWB aan het BSN af te dekken. Dit nummer moet worden afgeschermd om te voorkomen dat het in verkeerde handen valt. Met deze app kun je gevoelige informatie onleesbaar maken.

Volgens een woordvoerder is het voorgekomen dat iemand op vakantie was in het buitenland en zijn paspoort tijdelijk had afgegeven. 'Enkele maanden later kreeg hij van een incassobureau een rekening van 16.000 euro voor een huis dat hij nooit had gehuurd', aldus de zegsman.

Borg

Vaak willen bedrijven een paspoort gebruiken als borg. De ANWB adviseert het document niet af te geven, maar daarvoor een creditcard of een campingcard te gebruiken. Meer tips tegen identiteitsfraude vind je hier.

Bekijk ook de uitzending van Radar over het gevaar van het kopiëren van je paspoort.

Bron: ANP