Kopietje paspoort

Bij het afsluiten van een telefoonabonnement, bij het inchecken in een hotel of bij het afhalen van een pakketje. In al deze gevallen wordt vaak om een kopietje van je paspoort gevraagd. Dit is echter in lang niet alle gevallen terecht. Sterker nog: het is gevaarlijk.

Want met een kopie van een paspoort en bijvoorbeeld een bankrekeningnummer is het heel eenvoudig om telefoonabonnementen op andermans naam af te sluiten. Maandagavond in Radar is minister Plasterk in de studio om uitleg te geven over verstandig gebruik van je identiteitspapieren.Identiteitsfraude: pas op met je paspoort

Het is de normaalste zaak van de wereld: je wordt lid van een sportschool, huurt een appartement of boekt een hotelkamer, en er wordt een kopie gemaakt van je paspoort. Toch kan dit gevaarlijk zijn, want met deze gegevens kunnen mensen die kwaad willen behoorlijk wat schade aanrichten.

Glenn Vergoossen heeft hier helaas ervaring mee. Zijn portemonnee werd gestolen, met daarin niet alleen zijn bankpassen maar ook zijn identiteitskaart. Hij blokkeerde zijn rekeningen, maar doordat de dief zijn identiteitsbewijs en rekeningnummer had, konden er toch meerdere telefoonabonnementen op zijn naam (en rekening) worden afgesloten.

Om dergelijke fraude te voorkomen, is het belangrijk dat je alleen als dat noodzakelijk is een kopie of de gegevens van je paspoort of identiteitsbewijs afstaat. Heel vaak is het namelijk niet verplicht om je burgerservicenummer (BSN) af te staan. Dit geldt ook voor je foto en je paspoortnummer.Meer informatie over wanneer je wel of niet al je gegevens af moet staan, staat op de site van het College Bescherming Persoonsgegeven (CBP).Wanneer wel gegevens afstaan?

In bijna alle gevallen geldt dat je de gevoelige gegevens (BSN, paspoortnummer en foto) af zou moeten schermen. Er zijn eigenlijk maar twee situaties waarin bedrijven wél om al je identiteitsgegevens mogen vragen. Deze zijn:

1. Als je in dienst komt bij een nieuwe werkgever

2. Bij een financiële instelling

Denk bij deze laatste situatie aan het afsluiten van een hypotheek of een persoonlijke lening. Ook bij het openen van een bankrekening of het aanvragen van een creditkaart mag je wel om alle gegevens van je identiteitspapieren gevraagd worden.

Let op: als je via een vergelijkingssite bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluit, geldt dit niet. Een vergelijkingssite is namelijk geen financiële instelling.

Airbnb

Steeds meer bedrijven vragen om je gegevens. Zo is er bijvoorbeeld de website Airbnb, waar je kamers bij particulieren kunt huren. Deze website vraagt steekproefsgewijs aan mensen die een kamer willen boeken of ze een scan van hun paspoort willen uploaden.

In de uitzending test een zogeheten 'ethisch hacker' of de website een paspoort accepteert waarbij de gevoelige gegevens zijn afgeschermd. Dat is niet het geval. Dat betekent dus dat een consument alleen een kamer kan boeken via deze site als hij alle gegevens van zijn paspoort afgeeft. Minister Plasterk reageert in de studio op dit item.App: KopieID

Om dit soort misbruik te voorkomen, lanceert de overheid de KopieID-app.  De app, geschikt voor Android, Windows en iOS, geeft je de mogelijkheid om een veilige kopie te maken van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Zo 'bescherm je je identiteit'. Lees hier meer over de app (iOS, Android en Windows Phone) en waar je deze download.

Forumreacties

39
  • Door Radar

Bij het afsluiten van een telefoonabonnement, bij het inchecken in een hotel of bij het afhalen van een pakketje... In al deze gevallen wordt vaak om een kopietje van je paspoort gevraagd. Dit is echter in lang niet alle gevallen terecht. Sterker nog: het is gevaarlijk: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/03-11-2014/kopietje-paspoort/ Maandag 3 november in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door prem

Het is maar een gewoonte/luiheid. In de U.K. Wordt het in de hotels waar ik wel eens verblijf nooit gevraagd, wel het nr. maar geen kopie.

  • Door moederslink

Over niet al te lange tijd gaat het dmv de vingerafdruk! Nu al met de aanvraag nieuw paspoort. Gevaarlijke ontwikkeling~~~~~~Big Brother~~~~~niets is meer geheim en we kunnen er als burger niets tegen doen , je hebt het maar te slikken.