Verzekeraars werken aan 'sharingspolissen'

Verzekeraars werken aan producten voor het dekken van schaderisico's van particulieren die hun woning, gereedschap of auto uitlenen en verhuren.

Er komen steeds meer vragen binnen van klanten die willen weten in hoeverre zij bijvoorbeeld bij kamerverhuur via Airbnb verzekerd zijn. En de verzekeraars spelen hierop in.

Tijdelijk verhuur

Nationale-Nederlanden (NN) komt per 1 januari met een uitgebreide inboedelverzekering. Polishouders zijn daarin standaard gedekt tegen brand- water- en stormschade bij tijdelijke verhuur van hun woning van maximaal twee maanden, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van de Volkskrant.

Spullen uitlenen

Ook Aegon en Centraal Beheer Achmea kijken naar de mogelijkheden van zo'n verzekering. Centraal Beheer stelt bovendien in vergaande gesprekken te zijn met onlinedienst Peerby voor het ontwikkelen van een nieuwe verzekering voor het uitlenen van spullen. Sinds 2011 biedt de verzekeraar bovendien al producten aan die polishouders dekken wanneer zij hun auto delen.

Airbnb

A.s.r. begon al in 2009 met een verhuurdekking, als uitbreiding van bestaande inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Dit vanwege de opkomst van tijdelijke verhuur van woningen door mensen die een nieuw huis hadden gekocht, maar hun oude woning niet verkocht kregen. A.s.r. wil deze dekking vanaf volgend jaar meer onder de aandacht brengen als optie bij verhuur via Airbnb.

Bron: ANP