AFM: verzekeraars kwamen afspraken niet na

Verzekeraars zijn er ondanks afspraken niet in geslaagd om tijdig oplossingen te vinden voor honderdduizenden gedupeerde consumenten met woekerpolissen. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een donderdag verschenen onderzoek.

Voor de 250.000 niet 'opbouwende beleggingsverzekeringen', polissen waar wel geld ingaat maar die naar verwachting geen vermogen opbouwen, is halverwege 2014 pas in 52 procent van de gevallen een oplossing gevonden. Afgesproken was dat voor alle gedupeerden aan het einde van het eerste kwartaal een passende oplossing gevonden had moeten worden.

Teleurstellende maatregelen


Teleurstellende maatregelen

Voor de 620.000 hypotheekgebonden beleggingsverzekeringen werd medio dit jaar pas voor 36 procent van de lopende beleggingsverzekeringen actie ondernomen, stelt de AFM. Dit percentage moet volgens de afspraken naar 80 procent aan het eind van dit jaar. De toezichthouder had afspraken gemaakt met verzekeraars om klanten met een woekerpolis in actie te krijgen om de polis te herstellen.

De AFM noemt de uitkomsten 'zeer teleurstellend'. De waakhond waarschuwt tuchtmaatregelen te nemen als nieuwe doelstellingen niet worden gehaald.

In Nederland zijn meer dan 7 miljoen beleggingsverzekeringen afgesloten. Veel van deze polissen zijn inmiddels door verzekeraars omgezet in voor de klanten gunstigere producten. De AFM schat dat er op dit moment nog ongeveer 3,3 miljoen lopende beleggingsverzekeringen zijn.

Reactie ASR: Teleurgesteld in AFM


Reactie ASR: Teleurgesteld in AFM

Volgens de AFM kwam ASR als slechtste uit de bus onder de grote verzekeraars. Het bedrijf heeft volgens de waakhond voor slechts 30 procent van zijn klanten een passende oplossing gevonden. ASR stelt echter dat de toezichthouder geen rekening hield met de inspanningen van de verzekeraar van voor de peildatum (1 januari 2013) van het onderzoek. Volgens het verzekeringsconcern, volledig in handen van de Staat, is sinds 2010 circa 70 procent van alle 900.000 klanten met een beleggingsverzekering 'actief geholpen'.

'Een kleine groep klanten heeft een niet opbouwende en hypotheekgebonden polis. Dit is minder dan 3 procent van het oorspronkelijke aantal. Over deze kleine groep gaat het rapport', aldus ASR.

Bron: ANP